Društvo

Kukalj: TO Bar kontinuirano unaprjeđuje turistički imidž

by Vjera Knežević Vučićević | 04:12:2018 | 11:19:37

Posljednjih godina Bar se pozicionirao kao atraktivna turistička destinacija čije prirodne ljepote u sadejstvu sa raznovrsnim sadržajima interesantnim i turistima visoke platežne moći, privlače sve veći broj posjetilaca. 
 
“Ljetnja turistička sezona je opravdala očekivanja i možemo konstatovati da smo i ove godine uprkos određenim izazovima, imali uspješnu sezonu. Ostvaren je značajan turistički promet tokom ljetnjih mjeseci, a posebno nas raduje što smo imali i bolju postsezonu. Prema podacima Monstata, u kolektivnom smještaju za prvih devet mjeseci 2018. godine Bar je posjetilo 70.319 turista (rast od 2,6%) koji su ostvarili 366.536 noćenja (rast od 5,8%). Posebno raduje što su naši gosti uglavnom zadovoljni turističkom ponudom grada, a primjetan je i porast interesovanja za selektivne vidove turizma. Sve je veće interesovanje za seoski turizam, aktivne odmore, kruzing...”, kaže direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

 
U prilog odličnim rezultatima svjedoče i istraživanja sprovedena među turistima sa ciljem dobijanja relevantnih podataka o stavovima i potrošnji gostiju.
 
“Prema anketi koje je TO Bar sprovela i tokom ove godine, naši gosti su uglavnom zadovoljni ponudom grada. Najviše zamjerki imali su na gužve u saobraćaju, glasnu muziku, komunalni red, prenatrpanost plaža mobilijarom... Važno je napomenuti da je Opština Bar u saradnji sa nadležnim institucijama identifikovala ove izazove i već pokrenula aktivnosti kako bi spremni dočekali sljedeću ljetnju turističku sezonu”, ističe Kukalj.
 
U posljednjih nekoliko godina u barskoj opštini izgrađeno je nekoliko novih hotela koji rade tokom čitave godine i sadržajima ispunjavaju očekivanja gostiju naviklih na luksuz. Rezultati su itekako vidljivi.
 
“Ono što je karakteristično je da se struktura gostiju polako mijenja, kako kada su u pitanju emitivna tržišta sa kojih dolaze, tako i u pogledu platežne moći. Ulaganje u turističku infrastrukturu i podizanje nivoa kvaliteta ponude uvijek za sobom povlači i veću potrošnju na destinaciji”, objašnjava direktor TO Bar.
 
Rezultati su još vidljiviji jer su turistički poslenici prepoznali da i ostali sadržaji i infrastruktura nužno moraju pratiti savremene trendove.
 
“Svjedoci smo da turizam u posljednjoj dekadi u Crnoj Gori i Baru napreduje uzlaznom putanjom i da je prisutan konstantan rast, kako dolazaka i noćenja, tako i prihoda od turizma. Takođe, primjetno je da uglavnom i ostala infrastruktura prati taj razvoj, možda nešto sporijim tempom u odnosu na očekivanja, ali pozitivni trendovi su vidljivi. Činjenica je da se ponuda nešto sporije prilagođava tražnji, što je slučaj i na mnogim drugim destinacijama, ali vjerujemo da ćemo u narednom periodu imati dinamičniji rast. Konstantno ulaganje u infratsrukturu i održavanje postojeće je od vitalnog značaja za razvoj turizma”, kaže Kukalj.

 
TO Bar kontinuirano unaprjeđuje turistički imidž i ponudu barske opštine i učešćem na sajmovima i promocijama na inostranom tržištu i u regionu. Tokom 2018. godine nastupili su na sajmovima na inostranom tržištu u saradnji sa NTO, LTO i turističkom privredom. Sa NTO su nastupili u Utrehtu, Beču, Beogradu, Minhenu, Berlinu, Moskvi i Londonu, a sa  LTO u Pragu, Oslu, Štokholmu i Sarajevu. Promocije u zemljama okruženja su urađene sa NTO i LTO u Beogradu (“Beogradski manifest”), Kragujevcu, Čačku, Subotici, Skoplju, Sarajevu i Banja Luci, a u Beogradu su održali i promociju ponude za novogodišnje praznike. Promocija TO Bar je uticala na povećano interesovanje za Bar, ali, kako ističu iz TO Bar, svakako treba imati u vidu i napore i ulogu drugih institucija, državnih i opštinskih organa, privrede, udruženja, sportista, građana koji takođe promovišu destinaciju kroz svoje aktivnosti.
 
Sezona sajmova je ponovo počela. Promocija turističke ponude grada za 2019. godinu krenula je u septembru nastupom na sajmovima turizma u Parizu, Londonu i Sarajevu. Slijede sajmovi u Varšavi i Kragujevcu, kao i učešće na Međunarodnom humanitarnom bazaru u Ljubljani u decembru u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Sloveniji. Prvi čovjek lokalne turističke organizacije naglašava da na berzama turizma postoji veliko interesovanje kako turoperatora i turističkih agencija, tako i individualnih posjetilaca za Bar i Crnu Goru, kao atraktivnu turističku destinaciju za odmor i sticanje novih i nezaboravnih iskustava. Ono što je, kako potencira, primjetno je da je Crna Gora već prepoznata kao turistička destinacija i da se više na sajmovima ne traže opšte, već konkretnije informacije o destinaciji.
 
Veliku pažnju u posljednje tri godine izazvala je nova, atraktivna ponuda Bara- kruzing turizam.
 
“Ovaj vid ponude je kao dio nautičkog turizma posljednjih godina prerastao u finansijski moćnu turističku industriju. Svjetsko tržište pomorskih krstarenja bilježi rast na svim tržištima i prema procjenama činiće sve veći dio svjetskog turizma. Zato nas posebno raduje to što je Bar postao destinacija u koju uplovljavaju plovila na brodskim kružnim putovanjima, a naročito nam znače pozitivne najave za budućnost. Selektivni oblici turizma kao što je kruzing doprinose promociji destinacije, većoj zaposlenosti, a jedan od pozitivnih učinaka je i vjerovatni povratak dijela gostiju u destinaciju u svojstvu stacionarnih turista. Vjerujem da će Bar imajući u vidu atraktivnost i konkurentnost svoje ponude i u tome uspjeti”, pojašnjava Kukalj, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da se kruzing “dogodio” Baru i da se “jednostavno naslonio na postojeće resurse naše opštine”. Kako kaže, zahvalnost za taj poduhvat duguju partnerima - Global Ports Holdingu, Port of Adria, agenciji Allegra Montenegro, Klasteru turizma kreativne industrije Bar, ali napominje da u budućnosti treba imati drugačiji pristup kada je u pitanju budući razvoj međunarodnog kruzinga u Baru.

 
“Iako u toj namjeri ne možemo biti potpuno autonomni, jer to u velikoj mjeri zavisi i od stavova brodskih kompanija i njihovih razvojnih opcija, jednim značajnim dijelom i možemo uticati. Prije svega kroz dobru organizaciju ponude, odgovarajući marketing, edukaciju, održivi razvoj, dalji razvoj turističkog proizvoda, pravilnu politiku cijena, redovni monitoring i sl. Ovo su samo neke od aktivnosti koje treba sprovoditi da bi mogli kazati da je uspjeh u potpunosti postignut, a uvjeren sam da je Bar na dobrom putu da to i ostvari u saradnji sa partnerima”, očekuje Kukalj.
 
Turistička organizacija Bar je u prethodnom periodu realizovala brojne aktivnosti.
 
“Nastavljamo posao na valorizaciji speleoloških objekata, mapirane su tematske staze orhideja, endemskog i ljekovitog bilja, nastavljena je realizacija projetka ‘Trasom starog Ćira’, urađeno je čišćenje i markiranje planinarskih staza, u toku je projekat ‘Foto fest’ koji se realizuje u u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja. Realizovana je manifestacija ‘Ljeto sa zvijezdama’, a podržane su brojne manifestacije u barskoj opštini kao što su ‘Šušanjska noć’, ‘Spičanska noć’, ’Maslinijada’, ‘Krajinska koštanijada’, a u narednom periodu i ‘Dani vina i ukljeve’. Na kraju godine nas očekuje i organizacija dočeka Nove godine na otvorenom”, najavljuje Kukalj.
 
Barsku rivijeru, ali i njeno zaleđe, posljednjih godina sve više biraju turisti koji preferiraju aktivni odmor.
 
“Interesovanje turista koji žele da svoj odmor upotpune aktivnostima u prirodi je u porastu, a područje Skadarskog jezera i našeg zaleđa pruža brojne mogućnosti bavljenja aktivnim odmorom, od kojih se izdvajaju krstarenje Skadarskim jezerom, pješačenje, biciklizam, posmatranje ptica, kajakarenje, obilazak Panoramske rute ‘Između dvije čarobne obale’ sa osam vidikovaca, kao i obilazak vinskih podruma uz degustacija vina lokalnih proizvođača... Za aktivni odmor se najviše interesuju turisti iz Francuske, Rusije, Češke, Poljske, Belgije, Velike Britanije, Italije, Srbije...”, navodi Kukalj.
 
U lokalnoj turističkoj organizaciji zadovoljni su i finansijskim učinkom. Govoreći o tim pokazateljima, Kukalj navodi da je do sredine novembra evidentan rast prihoda od boravišne takse (4,2%), članskog doprinosa (40%) i turističke takse.
 
Turistička organizacija Bara nastavlja lijepu praksu da putem interesantnih projekata aplicira za sredstva od IPA fondova, pa je tako već u procesu apliciranja za projekat koji će se fokusirati na valorizaciju barskog podmorja.

 
Popularne manifestacije koje godinama izazivaju veliku pažnju Barana i njihovih gostiju ni ove godine nijesu iznevjerile očekivanja.
 
“To Bar je organizovala ili je bila suorganizator brojnih manifestacija i akcija kao što su: ‘Za još ljepši grad’, ‘Ljeto sa zvijezdama’, ‘Šušanjska noć’, ‘Spičansko veče’, ‘Maslinijada’ i ‘Krajinska koštanijada’, a predstoji učešće u organizaciji Festivala vina i ukljeve. Sve ove manifestacije, upotpunjuju boravak na destinaciji i poboljšavaju kvalitet turističkog proizvoda”, zadovoljan je Kukalj.
 
TO Bar tradicionalno organizuje i doček Nove godine na Trgu Vladimira i Kosare. 
 
“Program će trajati tri dana, 30. i 31. decembra 2018. i 1. januara 2019. godine. Po prvi put u okviru dočeka Nove godine naši mališani će imati priliku da uživaju u dječijoj novogodišnjoj predstavi ‘Začarani Deda Mraz’ koja je planirana 30. decembra u podne. Istoga dana sa početkom u 21 sat goste će zabavljati Dino Beharović i D' bend, a nakon toga će nastupiti regionalna zvijezda Aco Pejović. Program 31. decembra počinjemo u podne, kada će se ljubiteljima klasične muzike predstaviti hor ‘Antivari Musica’ sa gostom sopranom Aleksandrom Vojvodić Jovović i dirigentom Mirom Kruščićem. U 21h će nastupiti bend ‘Akademia’ iz Bara, dok će goste u Novu 2019. godinu uvesti poznati crnogorski izvođač Sergej Ćetković. Posjetioce će 1. januara zabavljati grupe ‘Perper’ i ‘Plavi orkestar’. Kao i svake godine, trudili smo se da obuhvatimo sve muzičke žanrove, kako bi zadovoljili različite ukuse publike. Pored muzičkog dijela, na trgu će biti postavljeni i brojni štandovi na kojima će posjetioci moći da degustiraju i kupe tradicionalne proizvode ovog kraja”, najavljuje bogat i zanimljiv program direktor TO Bar.
 
“Bar je prepoznat kao jedan od gradova u Crnoj Gori kojem se posjetioci rado vraćaju, grad na dvije čarobne obale koji je privlačan, kako ljeti - tako i zimi, i vjerujem da će tako ostati i u budućnosti. Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu zajedničkim naporima doprinijeti razvoju i prosperitetu Bara”, zaključuje direktor TO Bar Emil Kukalj.