Društvo

TOB na Humanitarnom bazaru u Ljubljani

| 04:12:2018 | 18:36:30

Ambasada Crne Gore u Republici Sloveniji je, uz podršku TO Bar i privrede nešg grada, u nedjelju učestvovala na jednom od najvećih humanitarnih događaja u Sloveniji, 25. Međunarodnom dobrotvornom bazaru koji se održao u hotelu “Union” u Ljubljani.
 
Ova humanitarna manifestacija se tradicionalno održava u organizaciji Slovenačkog međunarodnog udruženja žena “SILA IWCL”, uoči novogodišnjih praznika, te na najbolji način pokazuje kako je moguće povezati i ujediniti se za dobar i plemeniti cilj. Centralni dio događaja predstavlja prodajni sajam, praćen bogatim kulturnim programom u kome su učestvovala i djeca iz crnogorske dijaspore obučena u crnogorsku nošnju.

 
Na Bazaru je ove godine učestvovalo 36 zemalja čiji su predstavnici na svojim štandovima imali prodajne izložbe nacionalnih i drugih proizvoda široke potrošnje. Kompletan prihod sa ovogodišnjeg Bazara namijenjen je humanitarnim organizacijama na ruralnim područjima sa naglaskom na projekte za starije osobe i za usluge u oblasti njihovog mentalnog zdravlja.
 
Bazar je otvorila Vlasta Nussdorfer, zaštitnik ljudskih prava u Republici Sloveniji. Crna Gora je pohvaljena za izuzetan nastup od strane organizatora bazara, kojeg su, između ostalih, posjetili i Borut Pahor, predsjednik Slovenije i Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane. Kako je čitav događaj sa posebnom pažnjom pratio veliki broj medija, bila je prilika da se uz ovaj, prije svega humanitarni događaj, promoviše grad Bar i turistički proizvod ovog grada.

 
Pored promotivnog materijala i suvenira TO Bar, na štandu su se našla vina barskih vinara Žarka Kopitovića, Aleksandra Vukmanovića, Marka Đurišića, Toma Ukšanovića, Iva Pejanovića, Ilije Klisića, Iva Ukšanovića i Branka Vukmanovića, maslinovo ulje NVO Društvo maslinara Bar, Islamske zajednice Bar, Srednje stručne škole, Muharema Andrića, Saida Čantića, Dina Radovića, Ibrahima Durakovića, Redžepa Kolara, Boža Šaltića, Vebije Abazovića, Dina Mujića i Etema Mujića, med pčelara Vlada Radomana, Spasoja Mirjačića, Miodraga Vukanovića, Marjana Plantaka i Maje Vujović, kao i suveniri koje su ručno izradili članovi NVU Klaster turizma i kreativne industrije Bar: Mira Babić, Filip Jovović, NVO Oliva art, NVU Žene Bara velikog srca, “Rabbits Kingdom”, Milena Krstić, Jovana Bošković, Slavica Glavičić, Tatjana Argal, Olja Fatić, “Art line”, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, NVU Maša i Sara Knežević.
 
U nagradnoj igri dodijeljeno je pet vaučera za odmor za dvije osobe koje su donirali Hotel “Kalamper & Spa” Dobra Voda, Hotel “Vila Babović” Čanj, Hotel “Pelikan” Virpazar, Hotel “Sato” Sutomore i Hotel “Montenegro” Čanj.