Društvo

Udruženje raseljenih Kosmeta: Uskoro bezvizni pasoši

by Željko Milović | 12:01:2019 | 15:53:42

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori inicirao je, preko ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, aktivnosti na planu realizacije dobijanja pasoša koji ne podliježu viznom režimu za Srbe i ostale raseljenike sa Kosova i Metohije, stalno nastanjene u Crnoj Gori.
 
U barskoj opštini živi oko 1.300 državljana Srbije sa Kosova i Metohije koji putne isprave pribavljaju posredstvom ambasade Srbije u Podgorici.
 
Sa tim pasošima koje inače izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, oni mogu putovati samo u zemlje regiona, ne računajući članice Evropske unije.
 
“Po instrukcijama koje smo dobili od ministra Dačića, predložili smo da ovim značajnim poslom koordinira Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju, u tijesnoj saradnji sa MUP-om Srbije i našom ambasadom u Podgorici. Nastojimo da stvar pojednostavimo, kako bi kosmetski Srbi nastanjeni u Crnoj Gori do pasoša dolazili na identičan način kao njihovi sunarodnici u centralnoj Srbiji, što znači da im ih ubuduće ne izdaje Koordinaciona uprava MUP-a, već neki drugi organ MUP-a ili neposredno Konzulat, o čemu će detalji veoma brzo biti dogovoreni”, kazao je medijima danas Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM u Crnoj Gori.