Društvo

Učenici i profesori iz Bara uvršteni u 500 najboljih

by Željko Milović | 20:01:2019 | 22:37:19

Pred početak drugog polugođa, lijepo je podsjetiti se na 12 učenika i 19 nastavnika/profesora iz Bara, koji su krajem prošle godine uvršteni u 500 nagrađenih iz novoosnovanog Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete.
 
U kategoriji osnovnih škola, od Barana nagrađeni profesori su Adela Bahović i Enisa Muhović (OŠ "Meksiko"), Danijela Boljević, Dragana Vukčević, Ljiljana Milović, Svetlana Knežević, Ivana Mrvaljević (OŠ "Anto Đedović"), Jovana Plamenac, Milica Milošević Franićević, Snežana Turković (OŠ “Blažo Jokov Orlandić”), Marina Petrović, Mirjana Vučinić (OŠ “Jugoslavija”) i Mersiha Oručević, Mira Božović, Snežana Pejović (OŠ “Mrkojevići”).
 
U kategoriji srednjih škola, od Barana nagrađeni profesori su Dejan Aleksić (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola), Jadranka Tršić, Radinka Vučković Ćinćur, Vesna Pavićević (Gimnazija “Niko Rolović”)
 
U kategoriji osnovnih škola, od Barana nagrađeni su učenici: Aleksa Knežević, Elena Stojanović (OŠ “Blažo Jokov Orlandić”), Anabela Mujovi, Arijana Kočan (OŠ “Anto Đedović”), Divna Ratković i Miljana Vlahović (OŠ “Jugoslavija”).
 
U kategoriji srednjih škola, od Barana nagrađeni su učenici: Amina Bahović, Dušan Vukčević, Marija Pavlović, Miljana Drobnjak (Gimnazija "Niko Rolović"), Anđela Krgović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska) i Arnela Sijarić (Srednja stručna škola).
 

Njima je nagrade uručio ministar prosvjete Damir Šehović. “Ove nagrade su naša skromna pomoć na tom, katkad memljivom putu pronalaženja volje da postanete najbolja verzija sebe. Nije dakle riječ o novcu, niti o najmanje pola miliona eura koliko ćemo svake godine izdvajati za ovu namjenu, iako to nije zanemarljiv dio ovih nagrada. Riječ je o tome da vam danas govorimo da nije tačno da nijeste dovoljno dobri. Naprotiv! Odavde šaljemo poruku svima da vaš trud ova država cijeni, da vaše napore vrednuje. I što je najvažnije, da se vašim rezultatima diči! I pravimo ovaj događaj u čast vas, pet stotina nastavnika i djece, i 125 škola iz kojih dolazite”, istakao je ministar Šehović.
 
Fond za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi 1.000 eura, što znači će se za dobitnike nagrada iz Fonda izdvojiti oko pola miliona eura. Na konkurs za nagrade je pristiglo 1200 prijava. Dobitnici nagrada dolaze iz čak 23 opštine i iz 125 škola. Predsjednik Komisije koja je cijenila pristigle prijave bio je je prof. dr Ljubiša Stanković, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a članovi su predstavnici: Unije srednjoškolaca, Sindikata prosvjete, Strukovnih udruženja nastavnika, NVO Udruženje roditelji, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, škola i Ministarstva prosvjete.