Društvo

Obuka za ocjenjivače maslinovog ulja

| 05:05:2012 | 18:28:24

U okviru prekograničnog projekta “Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističke ponude”, izvršena je obuka za senzorske ocjenjivače kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja. Projekat realizuju vodeći partneri SNV - Holandska razvojna organizacija u Crnoj Gori i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, dok su Opština Bar, NVO “Društvo maslinara” Bar i Maslinarsko društvo “Boka” partneri sa crnogorske strane.
 
Desetodnevnu obuku koja se sastojala iz tri modula i jedne radionice pohađalo je šest polaznika iz Bara (Ćazim Alković, Senad Arabelović, Vehbija Abazović, Šemsudin Bećović, Jovo Martinović i Aleksandar Cvetinović) i šest iz Boke Kotorske, zajedno sa dvanaest polaznika iz Hrvatske. Obuka je realizovana u skladu sa propisanom metodologijom Evropske Unije Reg. CEE 2568 i Reg. CE 640/2008, a sprovele su je Sandra Pertičević - vođa hrvatskog Panela i Milena Bučar – vođa slovenačkog Panela za senzorsku ocjenu maslinovog ulja, koji je ovlašćen od strane Međunarodne organizacije za maslinarstvo, a ujedno i akreditovan po međunarodnom standardu ISO 17025. Ova međunarodna akreditacija obezbjeđuje da su sertifikati koje su polaznici dobili nakon više testiranja međunarodno priznati.
  
Polaznici koji su sa uspjehom prošli test fiziološke sposobnosti ocjenjivanja djevičanskih maslinovih ulja dobili su Potvrdu o osposobljenosti za senzorsku analizu i ocjenjivača za djevičanska maslinova ulja. U ovom trenutku, u Crnoj Gori postoji dovoljan broj ocjenjivača za formiranje crnogorskog Panela, koji bi bio sposoban za ocjenu organoleptičkih svojstava maslinovih ulja. Projektom je predviđeno da po jedan polaznik iz Crne Gore i Hrvatske, koji je uspješno prošao predviđene testove, u Italiji pohađa dodatnu obuku za “Vođu panela” koji bi organizovao već osposobljene ocjenjivače.
 
Važno je napomenuti - da bi se maslinovo ulje kategorisalo kao ekstra djevičansko, djevičansko ili lampante, pored hemijske analize mora proći i organoleptičku ocjenu od strane registrovanog panela.

Formiranje i registrovanje crnogorskog Panela za organoleptičku ocjenu kvaliteta maslinovih ulja bi bio veliki korak ka kontroli i unaprijeđenju kvaliteta maslinovog ulja u Crnoj Gori.