Društvo

Katolički Uskrs

| 31:03:2013 | 01:21:55

Građani Bara rimokatoličke vjeroispovjesti, koji poštuju Gregorijanski kalendar, sjutra (nedjelja) slave Uskrs, praznik za koji se vezuje suština hrišćanske vjere.

Kotorski biskup msgr Ilija Janjić u uskršnjoj poslanici pozvao je na razvijanje povjerenja u Isusa i otkivanje ljepote i radosti vjere.

“Mi često nismo svjesni koliko nas uskrsli Krist želi, koliko nam se stavlja na raspolaganje, koliko se otvara njegovo milosrđe prema nama. Sveti otac Franjo na početku svoga pontifikata rekao je: ‘Bog se nikada ne umara u svom milosrđu, u svojoj ljubavi, ali se čovjek umara u traženju njegova milosrđa’. Takvog umora ne bi smjelo biti i to radi nas samih, radi našega spasenja.

Pobjedonosni trijumf Kristova uskrsnuća je najava nove ljubavi za čovjeka, novog života za čovjeka, nove nade za svakoga koji povjeruje u onoga koji je pobijedio smrt. Krist svojim uskrsnućem pokazuje kolika je njegova ljubav prema palom i nevoljnom čovjeku.

Uskrs se događa svaki put kada jedni drugima oprostimo i kada se pomirimo. Svaki puta kada mir, pravda i dobro nadjačaju svađu, nepravdu i zlo, svaki puta kada preskočimo sjenu vlastite umišljenosti, egoizma i pohlepe, svaki puta kada dopustimo Bogu da djeluje u nama i po nama i dodajem svaki put kad se ispovijedimo i postanemo svjesni da nam je Bog oprostio grijehe. Najveća mi je želja da se u svakom od nas dogodi Uskrs”, rekao je Janjić u poslanici.
 
Nadbiskup barski Zef Gashi se nije oglasio poslanicom u medijima.
 
Najviši državni zvaničnici - predsjednik Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputili su povodom Uskrsa čestitke sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Čestitke su uputili i prvaci pojedinih crnogorskih partija, te predsjednički kandidat Miodrag Lekić.

* * *
 
Povodom Uskrsa, predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević uputio je nadbiskupu barskom msgr. Zefu Gashiju i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti. čestitku. U njoj se kaže:
 
Poštovani gospodine Gaši,
 
U ime Opštine Bar i svoje lično, Vama, Vašim saradnicima i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovjesti,  upućujem najiskrenije čestitke i najljepše želje za blagosloven i srećan Uskrs.
 
Dan Hristovog vaskrsenja je praznik istinske radosti, ljubavi, vjere i nade, ali i prilika da u svakom čovjeku dobre volje ojača želja za uvažavanjem različitosti i uzajamnim razumijevanjem.
 
Želim da ove blage dane provedete sa svojim najmilijima, u miru, slozi i blagostanju, ispunjeni radošću, ljubavlju i vjerom u bolju i sigurniju budućnost.