Društvo

Vaskrs

| 04:05:2013 | 23:34:01

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, biće obilježen sjutra u pravoslavnim hramovima i domovima vjernika koji se pridržavaju Julijanskog kalendara.
 
Praznik se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se pozdravljaju riječima “Hristos Voskrese, Vaistinu Voskrese”.
  
* * *
 
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Srpske pravoslavne crkve čestitao je Vaskrs pravoslavnim vjernicima, navodeći da sva događanja, od nastanka svijeta i vijeka, dobijaju svoj vječni smisao u vaskrsenju Isusa Hrista. 

“Hristovo vaskrsenje predstavlja kvasac vječnog života, darovan ljudskoj prirodi. Tako ispovjedajući njegovo vaskrsenje, mi istovremeno svjedočimo vaskrsenje mrtvih i život budućeg vijeka. Hrišćanin je svjedok pobjede vječnog života nad smrću, besmrtnosti nad smrtnošću, netruležnosti nad truležnošću, vječnog postojanja nad ništavilom; pobjeda vječne istine nad lažju, dobra nad zlom, vječnog smisla svega postojećeg nad besmislom”, kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorski, Mihailo, čestitao je Vaskrs Crnogorcima u matici, dijaspori i svim hrišćanima.

Kako je kazao, “Hrišćanin je samo onaj koji slijedi vaskrslog Hrista djelima, a ne pukim i praznim imenom, i ko u duši gordost navladava smirenošću, mržnju ljubavlju, a grijeh vrlinom. Ali, još mnogi nijesu shvatili vaskrsenje. Da jesu, ne bi sprečavali put Crnogorcima i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) u vlastitoj kući do Božjih hramova koje su im preci podigli”.

 
* * *
 
Predsjednik Filip Vujanović čestitao je pravoslavnim vjernicima Vaskrs, navodeći da taj dan treba da bude podstrek da građani žive u miru, slozi i međusobnom poštovanju.

“Radost darivanja i vječnog obnavljanja života neka ispuni veseljem i srećom sve domove i bude motiv da zajednički gradimo našu Crnu Goru, bogatiju i ljepšu , za sve ljude u vremenu u kojem živimo i za generacije koje dolaze”, kaže se u čestitki Vujanovića.
 
Premijer Milo Đukanović čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu u Crnoj Gori, navodeći kako je uvjeren da je država na sigurnom putu opšteg napretka. On je naveo da neprolazna simbolika Vaskrsa podsjeća na vrijednosti i principe ljubavi, humanosti, pravde i solidarnosti na kojima počivaju temelji moderne civilizacije.

“Vaskrs nam nepogrešivo osvjetljava pravac međusobnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije, kao jedini ispravan put ka srećnijoj budućnosti, kako svakog pojedinca, tako i država i naroda”, navodi se u čestitki Đukanovića. 

* * *
 
Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević uputio je arhijerejskom namjesniku i parohu barskom, protojereju-stavroforu Radomanu Mijajloviću, njegovim saradnicima i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitku povodom Vaskrsa. U njoj se kaže:
 
Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, Vama, Vašim saradnicima i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, u ime Opštine Bar i svoje lično, upućujem najiskrenije čestitke.
 
Dan Hristovog vaskrsenja  donosi sa sobom nadu u bolje sjutra, obnavlja vjeru u ljubav i čovjekoljublje i podstiče nas da činimo dobro drugima. Vaskrs osnažuje naše zajedništvo, međusobno razumijevanje i poštovanje različitosti, sve ono po čemu se Bar oduvijek prepoznaje.
 
Neka ovaj blagi dan donese u Vaš dom mir, slogu i blagostanje, i neka Vas i Vaše bližnje ispuni  ljubavlju i srećom, kao i vjerom u bolju i sigurniju budućnost.
 
Hristos voskrese!