Društvo

Crnogorski panelisti analize maslinovoga ulja u Dubrovniku

| 30:05:2013 | 00:07:01

Predstavnici prvog crnogorskog panela za analizu ulja (Dino Bećović, Vebija Abazović, Dino Mujić i Ćazim Alković) su 22. maja u Dubrovniku učestvovali na zajedničkom senzorskom ocjenjivanju kvaliteta maslinovog ulja, na poziv vođe panela Dubrovačko-neretvanske županije Sande Desnice.
 
Zajedničko ocjenjivanje maslinovih ulja je organizovano u laboratoriji za senzorsku analizu koja radi pri Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, i opremljena je po zahtjevima Međenuradnog savjeta za maslinu.
 
“Crna Gora još uvijek nema od države ovlašćen panel za senzorsku analizu, jer ne postoji Pravilnik o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu. U Ministarstvu poljoprivrede se ne vodi Registar senzorskih ocjenjivača djevičanskih maslinovih ulja, iako je još prije godinu dana deset ocjenjivača uspješno završilo međunarodnu obuku i dobilo sertifikate o sposobnosti za ocjenjivanje. U zakonodavstvu EU senzorska analiza maslinovog ulja je ravnopravna sa hemijskom analizom i ukoliko želimo naša ulja izvoziti na EU tržište, država će morati da ovlasti panel za senzorsku analizu”, kaže Ćazim Alković, vođa Panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja.
 
On dodaje da Panel ima veliki značaj i kod uvoza maslinovog ulja, kako bi se građani Crne Gore “bar djelimično zaštitili od ‘svjetskih brendova’ koji se nude na našem tržištu”.
 
“Zajedničko ocjenjivanje kvaliteta maslinovog ulja sa prijateljima iz Hrvatske koji su već u EU je privilegija crnogorskih ocjenjivača, i oni se navikavaju i osposobljavaju da rade po zahtjevima regulative EU. Očekujemo da će i Crna Gora brzo krenuti ka uspostavljanju kontrole kvaliteta maslinovog ulja, da će više laboratorija za hemijsku analizu biti akreditovano po svim parametrima bitnim za maslinovo ulje i da će biti obezbijeđena infrastruktura za uspostavljanje i registrovanje panela za senzorsku analizu maslinovog ulja”, istakao je Alković.