Društvo

Obilježen Dan državnosti

| 16:07:2013 | 00:52:28

Crna Gora je 13. jula obilježila Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

 
Centralna proslava Dana državnosti je održana u Jasikovcu kod Berana, a u ime SUBNOR-a Crne Gore  govorila je Branka Nikezić, predsjednica Skupštine Opštine Bar.

 
“Simbolički, ovaj dan sažima slavne crnogorske - tuđemilske, grahovačke i vučedolske pobjede i trinaestojulsko priznanje crnogorske državnosti na Berlinskom kongresu i pobjede Narodnooslobodilačkog rata preko crnogorskih, krvavih i glasovitih bitaka do jugoslovenskih epopeja - Sutjeske i Neretve - sve naše uspjehe i pobjede, do one nedavne do referendumskog trijumfa, obnove državnosti 2006. najveće pobjede sadašnjih crnogorskih generacija”, kazala je Nikezić.

 
U Baru su potpredsjednik Opštine Dragan Simović i predsjednik SUBNOR-a Bar general Špiro Niković položili vijence u Domu revolucije, u Mišićima i na Virpazaru.