Društvo

Ribe što “ne iju udicu”

by Dragan Marović | 17:05:2012 | 13:41:41

“Komšo, imam pun gepek, dođi da vidiš! Ove ne iju udicu, ha ha ha...”. Komšija se primiče gepeku, vadi deset eura, koje “ribar” brzo grabi i grči u džep,  i kao da ga neko juri puni u kesu pet-šest krupnih oštroglavih skakavica, dok se u gepeku nazire još pedesetak kilograma dinamitom ubijene ribe. A naš “junak” ne mora žuriti, ne juri ga niko, makar je tako bilo do sada...
 
Ova slika i dijalog su toliko uobičajeni  u svim prigradskim naseljima Bara, pa čak i ispred nekih stambenih zgrada u centru, da samo onaj koji baš ne voli ribu nije jeo  “ove što ne iju udicu”. I svake godine ista priča, samo se mijenjaju akteri i vrste ribe. Nekad su to nedorasli gofići, krupne salpe, ogromni gofovi, ili najčešće, nepregledna jata skakavice. Ponekad im plijen bude i neki podvodni ribolovac, ali to je koletaralna šteta koja se može istrpjeti sa vremena na vrijeme.
 
A tek idilične, ljetne, slike detonacija u blizini prepunih plaža. Takve scene su uvijek interesantne turistima i pravi su magnet za bogate Ruse i Njemce... trebalo bi ih uvrstiti u turističku ponudu grada, kao vrstu ekstremnog sporta.  Kad Tara ima splavaranje, što ne bi mi imali dinamitašenje.  A sve što ubiješ možeš i da pojedeš... Osim ronioca, tu bi bila neka granica.
 
Sve nas, kojima je more u srcu, posebno boli što je u nekim obližnjim opštinama dinamitašenje svedeno na najmanji mogući nivo. To je bio dobar signal i barskom ribolovačkom klubu “Pristan” da je vrijeme da se nešto uradi i pokrene sa nule.
 
Klub ribolovaca je još prošle godine imao akcije vezane za iskorijenjivanje te pojave. Štampani su posteri, bilo i par sastanaka u policiji, ali to je sve ostalo mrtvo kao ona skakavica ubijena “dalamidom”.
 
Ove godine je spremljena druga, reklo bi se, mnogo efikasnija strategija. Miroslav Ciganović, novi predsjednik Kluba sportskih ribolovaca “Pristan”, najavio je opsežno djelovanje u saradnji sa policijom.  
 
“Primljeni smo kod komandira granične-pomorske policije Voja Bojovića, koji je obećao asistenciju našim ribočuvarima. Reagovaće se na svaki poziv, a ribočuvari će, i sa kopna i mora, obilaziti kritičke tačke, poznata dinamitaška mjesta – Volujicu, Ratac, Crni rt... U planu nam je i nabavka nekoliko fotoaparata sa jačim objetkivom, da bi se takva lica lakše osudila”, rekao je za Bar Info.
 
Upravo je najveći problem bilo osuđivanje dinamitaša. Ruku na srce, policija je i radila svoj posao, međutim na sudu je sve obično “padalo u more”. I pored ubijene ribe, čak i nitrata skinutih parafinskom rukavicom, ogroman procenat dinamitaša biva oslobođen. “Takve stvari njih osokole i postaju još drskiji” – dodaje Ciganović.
 
U klubu je za ove slučajeve pripremljen do detalja utanačen plan - ribočuvari će svjedočiti na sudu i tako obezbijediti da se dinamitaši osude na adekvatnu kaznu. U policiji ću obećali da će odmah reagovati na svaku prijetnju upućenu ribočuvarima ili bilo kome ko bude svjedočio.
 
Izuzev dinamitašenja, veliki problem predstavljaju i nesvjesni podvodni ribolovci, koji lampama, čak i bocama, noću “beru” ribe. Ciganović kaže da će se taj problem još lakše riješava i iskorijenjava, jer se oni mnogo lakše vide i sa nekoliko akcija dovešće se stanje u red.
 
U klubu ne očekuju stopostotni uspjeh odmah, ali će biti zadovoljni ako uspiju da dinamitaše potjeraju sa pozicija. “Biću zadovoljan ako uspijemo da ih ove godine ne gledamo više kako osiono stoje na stijenama,  kao da se radi o takmičenju u dinamitašenju.  U slučaju da ribolovački klub ne smanji ove vidove krimininala prema moru, ja ću sazvati skupštinu Upravnog odbora i predložiti ukidanje kluba.  Nama nije svrha da naplaćujemo dozvole, već da čuvamo more za našu djecu... Bila bi me sramota da ništa ne preduzmemo” – obećao je Ciganović.