Društvo

Suđenje Šerbu Rastoderu za povredu časti

by Vijesti | 05:09:2013 | 00:46:48

Pred sudijom barskog Osnovnog suda Borisom Bulatovićem danas je počelo suđenje profesoru istorije dr Šerbu Rastoderu po tužbi kolege dr Živka Andrijaševića zbog povrede časti.
 
Andrijašević je već dobio presudu za povredu autorskih prava, jer je sudija Bulatović prihvatio njegove dokaze da je dr Rastoder prepisivao djelove njegovih knjiga, pišući udžbenik za studente. Adrijašević, koji je u međuvremenu imenovan za premijerovog savjetnika, traži od Rastodera 3.000 eura odštete.
 
Razlog za novu tužbu su tvrdnje koje je poznati istoričar iznio u odgovoru na tužbu za povredu autorskih prava, a u kojima je, kako je objašnjeno “Vijestima”, vrijeđao kolegu, komentarišući njegovu ličnost i karakter, ne štedeći na riječima.
 
Akademik se, kako je rečeno “Vijestima”, nije pojavio nijednom u sudnici, ali u obimnom odgovoru na tužbu nije štedio kolegu.
 
Barski sud je krajem prošle godine osudio, a Viši sud u Podgorici to potvrdio, profesora Rastodera zbog povrede autorskih prava zaključivši da je 0,5 odsto Rastoderovog udžbenika “Buduća prošlost” prepisano iz njegovih rukopisa “Istorija Crne Gore u 55 priča”, “Istorijski leksikon Crne Gore”, “Istorija Crne Gore od davnašnjih dana do 2003.”.
 
Rastoderov advokat Rifat Feratović tvrdio je u žalbi da, ako je nešto stvarano za javno obrazovanje, ne može biti podvedeno pod povredu prava autora.