Društvo

U Ostrosu Koštanijada

photo by: Sergej Zabijako | 17:11:2013 | 00:10:44

U Ostrosu je danas održana Koštanijada, tradicionalna manifestacija koja se u ovoj prijezerskoj mjesnoj zajednici barske opštine održava sedmi put, uz prisustvo velikog broja gostiju iz nekoliko crnogorskih gradova i susjedne Albanije.
 
Štandovi su bili postavljeni uz glavnu ulicu, a, kao i svake godine, u gastronomskoj ponudi bilo je najviše kestena, odnosno koštanja, kako se izvorno govori u barskom kraju - pečenih, kuvanih i torti od koštanja. Gradićem se širio miris prženih ukljeva, a učesnici manifestacije iznijeli su i čuveni krajinski duvan, suve smokve, vijence ukljeva, masline, sir, voće, povrće, čajeve... Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program.
 
Predsjednik Organizacionog odbora Koštanijade, ujedno i predsjednik Mjesne zajednice Ostros Emro Duraković podsjetio je prisutne na veliko bogatstvo ovoga kraja u prirodnim resursima, te na činjenicu da Krajina raspolaže sa preko 20.000 stabala kestena, a da je ovdašnja kestenova šuma zakonom zaštićena.
 
U ime Opštine Bar obratio se potpredsjednik Osman Subašić, istakavši da je prepoznat značaj manifestacije, koja uz promociju prirodnih resursa ima i turistički karakter. On je potencirao da je Ostros u paradokasalnom položaju - na obali je Skadarskog jezera, a bezvodno je područje, pošto projekat za vodosnabdijevanje, star preko 30 godina, još nije završen. Subašić je naveo da postoji interes za otvaranje graničnog prelaza Ckla i uspostavljanje brodske linije Virpazar- Ostros- Ckla- Skadar.
 
Iza održavanja ovogodišnje Koštanijade stoje Opština Bar, Turistička organizacija Bar, Opština Ulcinj, JP Komunalne djelatnosti Ulcinj i Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori, a ove je godine prvi put uvrštena u Program proslave Dana opštine Bar, 24. novembar.