Društvo

Mediji i zapošljavanje

| 17:11:2013 | 00:42:02

Ako koristimo medije kao “produženu ruku”, razvijamo sa njima partnerske odnose, uz rad i na terenu svih naših zaposlenih, mjere aktivne politike zapošljavanja daju mnogo bolje rezultate – poruka je 11. stručne konferencije Centra javnih službi zapošljavanja država jugoistočne Evrope.
 
Jedna od vrlo važnih naših uloga u sistemu jeste informisanje i edukovanje javnosti, kao i uticaj na promjene stavova učesnika tržišta rada – kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić, na međunarodnom skupu direktora javnih službi zapošljavanja u Baru.
 
Navela je primjer promovisanja preduzetništva, kao načina razmišljanja, filozofije življenja, a prije svega velikog prostora za otvaranje novih radnih mjesta, zatim koncepta sveživotnog učenja.
 
“Ništa manje nije bila zahtjevna i misija usmjeravanja nezaposlenih na aktivno traženje zaposlenja i na preusmjeravanje odgovornosti za njihovu nezaposlenost sa države na njih same.Tome je poslužio dugogodišnji slogan na svim našim promotivnim materijalima: ‘Posao se ne čeka, posao se traži’ – naglasila je Vukica Jelić.
 
Na dvodnevnom skupu u Baru, pored direktora javnih službi zapošljavanja zemalja regiona, učestvovali su i predstavnici Austrije, Njemačke, Mađarske, Francuske i Turske.
 
Oni su zaključili da je neophodna čvršća saradnja javnih službi za zapošljavanje i medija u cilju informisanja, promovisanja i edukovanja javnosti. Upućuju na upotrebu savremenih kanala komunikacije kao što su Facebook, Twitter, Linkedin i Youtube.
 
WEB sajtovi javnih službi za zapošljavanje, naglašeno je, osnovni su izvori informacija i treba da su korisnički orijentisani i moraju biti dnevno ažurirani tačnim, blagovremenim, preciznim i razumljivim informacijama.
 
“Samo proaktivan pristup u komunikaciji, uz korišćenje svih dostupnih medija, doprinosi informisanju i edukovanju svih aktera na tržištu rada i aktivnom pristupu u  traženju zaposlenja” – jedinstven je stav učesnika stručne konferencije “Uloga medija u promociji politika zapošljavanja i promjeni stavova učesnika na tržištu rada”.