Društvo

Biciklisti rekreativci za zdrav način života

| 17:11:2013 | 23:33:21

Grupa entuzijasta i zaljubljenika u biciklizam došla je na ideju da osnuje NVO Udruženje rekreativnih biciklista Bar, sa ciljem promovisanja biciklizma kao zdravog načina života. Predsjednik je Dejan Vukić, a u Osnivačkom odboru su i Anto Pavlović, Goran Kankaraš, Vaska Božović i Đuro Markoč.

 
“Svi smo vozili bicikla, i u jednom trenutku primijetili da vožnja pozitivno utiče na naše psihofizičko stanje. Razgovarajući međusobno i srijećući se sa drugim ljudima, došli smo do zaključka da je Baru potrebno udruženje koje će artikulisati potrebe rekreativnih biciklista kojih nije mali broj”, ističe Vukić.
 
On kaže da voze bicikl već godinama, ali intenzivno nekih dvanaest mjeseci, i za to vrijeme prošli su čitavu barsku, ulcinjsku i veliki dio budvanske opštine, bili do Podgorice i do Skadra. U periodu od godinu dana, prešli su pojedinačno preko 6000 kilometara.

 
“Iako smo i ja i Goran Božović porijeklom iz Crmnice, ni sami nismo bili svjesni kakvim krajolikom skoro svakodnevno prolazimo. Vozeći automobil, to se ne uoči. Prilikom svake vožnje otvarali su nam se novi vidici. Planine, šume, doline, obala mora, jezero, pa i sami grad, gledali smo iz druge perspektive. Prelaz preko Sutormana do Virpazara, ili preko Stegvaša za Ostros, preko Kufina u Petrovac, ili put do manastira Reževići, Budve, Ulcinja ili Ade Bojane, ali i već uobičajeni put do manastira Ribnjak iznad Bara, sve su to divne rute koje su ostavile veliki utisak na nas. Svako od ovih putovanja je zabilježeno fotoaparatima i biće prezentovano na našem sajtu kojeg očekujemo ovih dana”, objašnjava Dejan Vukić.