Društvo

Na plažama ništa novo

| 30:05:2012 | 22:51:50

Iako sezona zvanično počinje prvog juna, malo toga na barskoj rivijeri odiše dahom iščekivanja najezde turista. Gužvi nema ni u primisli, tek rijetki restorani, butici i štandovi su otvoreni, plaže uglavnom neuređene.
 
Mada je JP Morsko dobro propisalo da je "korisnik uređenog i izgrađenog kupališta dužan obezbijediti rad kupališta, funkcionisanje uređaja i opreme u periodu kupališne sezone od 1. maja do 1. oktobra“, na djelu nema gotovo ništa od toga. "Koja je potreba za žurbom, kad nema nikoga?“, gotovo identičan odgovor daju upitani zakupci plaža.
 
sutomore

Sutomore je trenutno na prelazu između "mrtvog mora“ kakvim ga znamo zimi, i nesnosne gužve karakteristične za dva ljetnja mjeseca, kada se Ulicom Iva Novakovića pored mora ne može pješice proći bez sudaranja sa ljudima koji dolaze iz suprotnog smjera. Na kafićima su uglavnom spuštene tende, kiosci sa drangulijama, brzom hranom i suvenirima stoje zaključani, klupe, stolovi i stolice još "neraspakovani", a od više stotina metara dugog niza terasa tik uz plažu, otvoren je tek poneki objekt.
 
Plaža "u komadu“ izgleda prilično čisto i vidi se da je vođeno računa o njoj, međutim, spremne za prihvat eventualnih turista samo su "Centar“ i "Q2“. Dovedene su u red, mobilijar je iznijet, ostaju još stvari koje se rješavaju "u hodu“  – kula za spasioce, kabine za presvlačanje... Ostale plaže još su "u povoju“: formiraju se drvene konstrukcije, pročešljava se i čisti pijesak, donosi mobilijar, kante za smeće...
 
Nije rijetka slika ni prisustvo bagera na plažama u barskoj opštini. Jedan smo zabilježili na novoj, nasutoj plaži pored "Malibua“ u Sutomoru, drugi između Šušanja i Ratca, treći na novoj "Carskoj plaži“, nedaleko od barskog hotela "Princess“...
 
crvena plaža, šušanj

U najgorem je stanju najomiljenija barska kupališna lokacija decenijama unazad – "Crvena plaža“, između Bara i Sutomora, poznata po bistroj vodi, sitnom kamenju crvene boje i gustoj šumi u zaleđu koje daje hlad. Na žalost, zbog nerašćišćenih odnosa među zakupcima i JP Morsko dobro, još od prošle godine leži neiskorištena i izolovana od svijeta. Stepenište sa prilazom se pretvara u prašumu, objekat kafića i WC-a je u raspadu, i prava je umjetnost od drača neogreban sići do plaže-ljepotice. Ko bi rekao, do prije dvije godine na njoj su se uveče održavali i regionalni techno festivali.
 
Šušanjska plaža (Žukotrlica), kilometar duga, u sezoni je isparcelisana na desetak manjih reona, ali gotovo niti jedan od njih sada nema nikakvih turističkih obilježja. Od petnaestak, samo jedan kafe bar na plaži radi, nema mobilijara, suncobrana, ležaljki, a šušanjska borova šuma, radi koje ogroman broj turista i dolazi na ovu lokaciju, prepuna je odvaljenih grana od nevremena ove zime. Ima i izvaljenih korijena koji štrče u pijesku, nepokupljenog smeća, osušenih nanosa morske trave, od kiše propale i crvotočne drvenarije od prošle godine. Izuzetak je jedino neimenovani kafić tik pored potoka, sa očišćenom urednom plažom, u kome ima gostiju, ali je i on daleko od "top forme“ potrebne za sezonu.
 
topolica

U samom Baru, na Topolici, ništa drugačije od proteklih mjeseci. Gradska plaža nema nikakvih atributa koji bi pokazivali da se za samo mjesec dana ovdje neće moći opstati od vreve Barana i njihovih gostiju, dok "Carska plaža“, koja je nastala tokom proljeća, kad je kamionima nasuto hiljade kubika pijeska i kamena, tek treba da dobije konačnu formu.
 
Mobilijar je postavljen, a plaža uređena kod popularnog "Azzura“, koga zbog konstantnog strujanja vazduha i u najvećim vrućinama zovu "kafićem u kome je vazda uključen erkondišn“. Upravo vlasnici ovog objekta imaju, reklo bi se, najteži posao na barskoj rivijeri pri pripremi plaže za sezonu. Jaki jugo na ovom dijelu, tik uz šetalište, nanese tone kamenja i raznoraznog čvrstog otpada u zimskim mjesecima, pa je potrebno angažovati mehanizaciju da bi ovaj dio obale zasijao pravim sjajem.
 
Nezakupljene plaže, i u Baru, i u Sutomoru,  i dalje su pune smeća. Proteklih godina JP Komunalne djelatnosti o svom je trošku čistila ove destinacije, pa će tako vjerovatno biti i pred ovu sezonu.
 
Ovakvo stanje nepripremljenosti barskih i sutomotskih plaža pred sezonu, iako je to propisano ugovorom, ne čudi, jer je ovdje praksa da se sve dovede u red tokom juna, čak u drugoj polovini mjeseca. Davno su prošla vremena kad su plaže bile solidno posjećene stranim turistima još u maju, pa barski turistički poslenici ne žure sa puštanjem plaža u puni pogon.
 
Skupo je otvoriti kafiće, angažovati radnike, priključiti i trošiti struju, kad, jednostavno, nema za koga. Izuzetak su jedino Podgoričani koji vikendom pobjegnu u Sutomore od gradske buke. A zarada od njih je, kažu vlasnici, toliko mala da ne može da pokrije ni troškove uključenih firižidera.