Društvo

Događaji koji su obilježili 2013. godinu

| 30:12:2013 | 22:13:10

Ovo je izbor događaja koji su obilježili 2013. godinu u Baru. Po izboru Bar Infa.

 
22. januar - Pokrenula su se velika klizišta u crmničkom selu Limljani i odvojila ga od matičnog Virpazara. Uništeni su svi prilazni putevi selu. Sanacija je uslijedila tek u oktobru, nakon 9 mjeseci.
 
4. februar - Početak drugog polugođa u OŠ “Anto Đedović” obilježilo je uvođenje školskih uniformi, po čemu su jedinstveni u državi.
 
8. februar - Kod četiri đaka smještena u Domu učenika “Dušan Marović” potvrđeni su simptomi šuge, pa je državna Sanitarna inspekcija naložila da se dom privremeno isprazni, i da se sprovedu dezinfekcija i deratizacija.

 
11. februar - Koncern “Royal group” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ponudio je 21,188 miliona eura za kupovinu 42,37 hektara zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže, na razmeđi opština Bar i Budva. Arapi su nastupili kao jedini ponuđači preko kćerke firme “Queen’s beach development Company”.
 
12. februar - Zamjenik Specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala Darko Đukić iz Bara, automobilom je udario Julku Došljak, nastanjenu u Sutomoru, usljed čega je izdahnula. Samo nekoliko sati kasnije, 17-ogodišnji građevinski radnik Edževit Kuč iz Rožaja, poginuo je nakon pada sa trećeg sprata zgrade koja se gradi odmah iza barskog nadvožnjaka.

 
15. februar - Braću Dejana i Ljubomira Gojačanina ubio je hicima Šćepan Bujić u bilijar klubu “Mr. Otto”. 17. februara, oko pet hiljada ljudi okupilo se na Trgu ispred Robne kuće u centru grada, i zapalilo svijeće u znak protesta protiv nasilja.
 
18. februar - Barski košarkaš Nikola Vučević ušao je u istoriju ovog sporta u Crnoj Gori, jer je prvi koji je ikada nastupio u nekom od mečeva NBA All-star vikenda, najjače lige na svijetu.
 
1. mart - U objektu kompanije “Nimont”, u Ulici Maršala Tita, otvoren je počasni konzulat Republike Malte. Otvorili su ga počasni konzul Tiziano Musu i predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević.
 
8. mart - U Ministarstvu zdravlja Crne Gore, uručena su uvjerenja o dodjeli zvanja primarijus. Troje ljekara iz Opšte bolnice Bar je dobilo to zvanje: mr. sc. med Jovan Ivović , Dr Sonja Srzentić i Dr Vesna Đokvučić.

 
10. mart - Odbojkašice “Luke Bar” osvojile su Kup Crne Gore.  Prvog maja, ovoj tituli pridodale su i titulu prvaka Crne Gore.
 
15. mart - Zbog velike kiše i nadolazećih bujičnih voda, Bar je bio pod vodom. Jaka kiša potopila je gotovo sve ulice i trotoare po užem centru. I centralni barski bulevar bio je zatvoren, a velikih problema bilo je i u poplavljenom Sutororu, u Polju, MZ Mrkojevići...
 
18. mart - Na Svjetskom kupu u Laškom, u Sloveniji, zaltne medalje osvojili su barski karatisti Almir Cecunjanin  i Jozo Dabović.

 
27. mart - Dva građevinska radnika sa Kosova su poginula, a tri povrijeđena na gradilištu stambeno- turističkog objekta “Sea Fort”u Sutomoru, kod hotela Korali. Nesreća se dogodila kada se na radnike sa visine oko 20 metara obrušila velika količina zemlje.
 
29. mart - U krugu kasarne “Pero Ćetković” otvorena je nova streljana, prva u Crnoj Gori nakon 34 godine, i prva u zatvorenom prostoru. Direktor SK “Mornar” Željko Todorović, predsjednik opštine Žarko Pavićević i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić, zvanično su otvorili poligon. 
 
8. april - Pet tura smeća iz Berana istovareno je na barsko-ulcinjskoj deponiji “Možura”, čime je od otpada počelo odblokiranje ovog grada na sjeveru Crne Gore.

 
9. april -  Održani su predsjednički izbori u Crnoj Gori. Ubjedljivo, sa preko 1000 glasova više, u Baru je pobijedio kandidat opozicije Miodrag Ćaki Lekić. Za njega je glasao 9981 glasač, a za Filipa Vujanovića 8862 glasača.
 
14. april – Održan veliki humanitarni koncertu za pomoć maloj Adeline Begzić i akupljeno oko 7.000 3.000 eura. Ova djevojčica, teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći, ipak nije otišla na liječenje u Tursku, jer njeno fizičko stanje to nije dozvoljavalo.
 
20. april - Preduzeće “Sato” je na javnoj aukciji kupio hotel “Nikšić” za 2,3 miliona eura.  hotelski objekat u Sutomoru ponudilo 300 hiljada eura veću cijenu od početne.

 
20. april - Uz dug pozdrav sirene, na posljednje putovanje iz luke je krenuo feribot “Sveti Stefan” AD “Barska plovidba”. Završio je izrezan u u starom gvožđu u Maloj Aziji.
 
10. maj - Iz barske luke je za SAD isplovio prvi brod kompanije “Grimaldi Line” sa 3.500 automobila FIAT 500L iz kragujevačke fabrike za američko tržište.  
 
13. maj - Nezadovoljni statusom u AD “Barska plovidba”, pomorci iz ove kompanije su osnovali Sindikat pomoraca Barske plovidbe (SPBP). Članstvo je potpisalo 90 odsto pomoraca koji se ukrcavaju preko ove kompanije.
 
19. maj – Počeo je petodnevni teniski turnir ITF U-18, prvi takav u Baru, sa preko 100 učesnika iz više od 40 država, u organizaciji TK “Bar”.
 
31. maj - Na gradskom trgu je postavljen prvi gradski kontejner - spremište za polovnu garderobu. Riječ je o donaciji firme “Korali” iz Kraljeva, a instaliralo ga je JP Komunalne djelatnosti.

 
6. jun - Na sportskom igralištu kojeg koriste učenici Gimnazije “Niko Rolović” i Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole postavljena su dva nova koša na školskom igralištu, donacija kompanije “Cerovo”, u okviru akcije “Svi smo jedan tim” TV Vijesti.
 
23. jun - Italijanska finansijska policija pronašla je 136 kilograma marihuane, sakrivene u vozilu koje je stiglo feribotom “Sveti Stefan” iz Bara u Bari.
 
3. jul - U Ostrosu je otvorena rekonstruisana ambulanta, projekat realizovan sredstvima koja su donirali Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju- TIKA i Dom zdravlja Bar. Vrijednost rekonstrukcije je bila 30.000 eura.
 
11. jul - Rezanjem limova, u kineskom brodogradilištu Jinling otpočela je gradnja broda JLZ9120415, prvog od dva teretna plovila čiju gradnju je “Barska plovidba” AD dogovorila sa “Poly Technologies Inciz” iz Kine. Brod će dobiti po završetku ime “Bar”.

 
18. jul - Najpoznatiji barski beskućnik, Netko Sinanović, dobio je od predstavnika UNHCR-a i HELP-a ključeve montažne kuće u sutomorskom naselju Haj Nehaj, čime je stavljena tačka na njegov dvadesetogodišnji život na ulicama grada pod Rumijom.
 
22. jul - U Starom gradu Baru, održan je “Prvi etno bazar”, kao dio programa XXVI festivala “Barski ljetopis”. Posjetilo ga je nekoliko stotina ljudi.
 
23. jul - Tenderska komisija za privatizaciju usvojila je Prijedlog Ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT), turskoj kompaniji “Global Ports” za 8,08 miliona eura.
 
26. jul - Crnogorski paraolimpijac, atletičar sa oštećenjem vida, Baranin Miloš Ranitović nastupio je na Svjetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Lionu.
 
27. jul - Đaci škole “Blažo Jokov Orlandić” iz Bara i “Kekec” iz Sutomora dobili su opremu za košarkaška igrališta, donacija firme “Cerovo”.
 
9. avgust - Stevo Vujačić iz Bara teže je povrijeđen kada su dvojica napadača upala u njegov stan, pretukla ga i odnijela oko 100.000 eura.

 
15. avgust - Barski arheolog Mladen Zagarčanin dobio je nagradu za afirmaciju arheološke nauke u Crnoj Gori i inostranstvu, i doprinos odnosima sa stranim Univerzitetima i institucijama u Evropi. Nagradu mu je dodijelila Ruska fondacija za doprinos nauci i umjetnosti.
 
29. avgust – Jedan Ukrajinac i Kazahstanka izgubili su se usred noći u planini, oko Gurze u Šestanima. Potraga za njima nije dovela do spašavanja, ali su se oni sami ujutro pojavili u Virpazaru, tvrdeći da ih je napao medvjed.
 
1. septembar - Marija Đonović je imenovana za novog direktora Gimnazije “Niko Rolović”. Novi upravnik Galerije “Velimir A. Leković“ postao je mr Milun Lutovac, slikar, publicista, svojevremeno i direktor barskog Kulturnog centra.

 

2. septembar - Na terenima TK “Bar” otvoreno je 9. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u tenisu, koje je do 8. septembra okupilo najbolje studente tenisere svijeta.
 
15. septembar - U 73. kolu igre na sreću Loto 7/33, ostvaren dobitak sedmice u iznosu od 177.623.01 eura. Srećni dobitnik sedmice je uplatio tiket u poslovnici u Makedonskom naselju.

 
16. septembar - Radnici Zavoda za izgradnju Bara počeli sa protestima zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa, a svoje negodovanje su iskazivali svakodnevnim okupljanjima ispred zgrade Opštine Bar i šetnjom centrom grada uz pravljenje buke pištaljkama.
 
18. septembar - Međunarodni putnički voz, koji je u ponedjeljak 16. septembra, krenuo iz Beograda u 21:39, stigao je u Bar u 4:13, nakon rekordnih 32 sata putovanja.

 
27. septembar - Prva pratilja mis Crne Gore, Baranka Nikoleta Jovanović, borila se u Ksianongu u Kini za titulu “Miss Tourism Queen International 2013”. Trebalo je da bude i predstavnica na izboru za Mis univerzuma 9. novembra u Moskvi, ali je zbog greške vlasnika licence bile onemogućena.
 
8. oktobar – U sklopu obilježavanja Dana vojske, svečano je otvoren Nacionalni mornarički operativni centar (NMOC), vrijedan tri miliona dolara, za koga su sredstva obezbijedili Vlada Crne Gore i Vlada SAD. Centar se nalazi u staroj zgradi bivše Opštine i Suda, koja je sada sjedište Komande mornarice.
 
20. oktobar - U saradnji sa kompanijom “Saint – Gobain Weber”, kompanija “Cerovo” izvršila je sanaciju i obnavljanje fasade Osnovne škole “Blažo Jokov Orlandić”.

 
27. oktobar - Na mjestu gdje je u Drugom svjetskom ratu bio zloglasni barski koncentracioni logor, položen je kamen temeljac za izgradnju budućeg spomen-kompleksa u čast logoraša iz najvećeg objekta te vrste u Crnoj Gori.
 
30. oktobar - Rade Dević, učenik Srednje poljoprivredne škole, skočio je u barsku marinu i spasio dijete koje se davilo. Malog Rusa izvukao je na obalu uz pomoć druga Ivana Pečurice.
 
7. novembar - Sudija Privrednog suda Veselin Vujošević prihvatio je zahtjev “Atlas banke” i pokrenuo stečajni postupak u Zavodu za izgradnju Bara (ZIB). Za stečajnog upravnika imenovan je Zoran Senić.
 
11. decembar - Postavljanjem kamena temeljca za izgradnju graničnog kontrolnog punkta za izvoz mesa i prerađevina od mesa, veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu proizvoda po evropskim standardima, u Luci Bar je obilježen početak radova na značajnom objektu, prvom te vrste u Crnoj Gori.