Društvo

Opet o spornoj pumpi

by Vijesti | 16:01:2014 | 23:39:43

U naselju Čeluga u Mjesnoj zajednici Bar II Polje, stanari i dalje strijepe zbog mogućeg nastavka gradnje benzinske pumpe preduzeća “Lukoil Montenegro”, zbog čega su u prethodnih 12 mjeseci više puta protestovali, tražili pomoć medija i apelovali za pomoć države i sudova.
 
Mještanin Joco Jovanović, čija je kuća uz gradilište pumpe, izjavio je juče da četiri mjeseca živi “u strahu da ne dođe do izgradnje pumpe i u nadi da Ministarstvo održivog razvoja poništi izdatu građevinsku dozvolu sa nekompletnom dokumentacijom”.
 
“Investitor nema saglasnost vlasnika susjednih parcela, što zahtijevaju urbanističko-tehnički uslovi, a bez kojih građevinska dozvola nije smjela biti izdata. Naglašavam da je u postupku pred organima lokalne samouprave u vezi sa ogradama i potpornim zidovima gradilišta, resorni opštinski sekretarijat ukinuo svoje prvobitno rješenje, a da je Vodovod takođe povukao svoju saglasnost za izmještanje vodovodne trase”, kaže Jovanović.
 
On pažnju javnosti države skreće na činjenicu da će mu u slučaju realizacije namjere investitora na jedan metar od spavaće sobe biti napunjen rezervoar sa deset kubika plina, ističući da je to “bomba, ludost i podatak za rubriku Vjerovali ili ne”.

“Ne vjerujem da će se to desiti. Ovo može spriječiti ministar MUP-a Raško Konjević koji mi je jedina nada, a kojem sam dostavio dokumentaciju koju su prije njegovog dolaska na tu funkciju potpisali odgovorni službenici Sektora za vanredne situacije, kako bi procijenio i propratio njihov rad za izdavanje saglasnosti za ovako rizične objekte. Tražili smo zbog svih dosadašnjih propusta obnavljanje postupka pred ministarstvom, rečeno nam je da se postupak prekida do okončanja spora pred Upravnim sudom”, dodao je Jovanović.
 
Iz kompanije “Lukoil Montenegro” ranije je u više navrata saopšteno da za poslove u Čelugi u Baru imaju svu potrebnu dokumentaciju.
 
Mještanin Miloš Šušter je naglasio kako je pregledom dokumentacije u ovom slučaju “ustanovljen znatan broj kršenja pravnih i tehničkih normi, što su i naveli u svim obraćanjima nadležnim organima, pa i u tužbama Upravnom sudu Crne Gore”. On tvrdi da je rješenje o dozvoli gradnje “nezakonito i ništavno”, jer investitor i ministarstvo nijesu pribavili saglasnost vlasnika susjednih parcela za protivpožarni zid visine preko četiri metra na granici parcele prema projektu zaštite od požara, a izgradnja tog objekta je moguća isključivo uz saglasnost vlasnika tih parcela. Veliki broj glavnih objekata benzinske stanice svojim gabaritima znatno izlazi van propisane građevinske linije”, tvrdi Šušter.
 
“Očigledno je i da je postavljeni TNG rezervoar bitno drugačiji od projektovanog, čime projektovana zona opasnosti od izbijanja požara nije poštovana. Zato je kuća Joca Jovanovića značajnim dijelom u zoni opasnosti, čak i kada bi se izgradio protivpožarni zid. Ako je ovoliko očiglednih propusta u projektovanju, što možemo provjeriti, koliko ih tek može biti u građenju, jer se većina opasnih objekata nalazi ispod zemlje”, kaže Šušter.
 
On napominje i da bi izgradnjom pumpe fizički bio onemogućen kolski pristup kućama za 33 domaćinstva, “jer se zatvaraju dva lokalna puta izgrađena prije 100 godina, a ne grade se pristupni putevi po DUP-u”.