Društvo

U komšiluku slave, nadamo se tome i kod nas

by Slobodna Dalmacija | 22:01:2014 | 12:21:50

Ako je suditi po danas objavljenim rezultatima 2D seizmičkog snimanja podmorja hrvatske strane Jadrana, ova zemlja bi mogla u bližoj budućnosti postati nova evropska meka velikih naftnih i nalazišta gasa, piše Slobodna Dalmacija.
 
“Rezultati petomjesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta gasa i nafte duž cijele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta. No, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i gasnim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija negoli u velikim dubinama” - kazao je Rune Eng, direktor grupacije ”Spectrum“ koja je obavila seizmičko snimanje Jadrana, i koja je  u svijetu poznata kao lider u seizmičkom snimanju čije usluge koriste najveće svjetske naftne kompanije.
 
Seizmički podaci su vlasništvo Vlade Hrvatske, a “Spectrum” će tzv. “2D multi client“ snimke prodavati naftnim kompanijama koje će se takmičiti za koncesije na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Snimke će među prvima otkupiti “Exxon Mobil“, “Total“, ENI i “Marathon Oil“ koji su već potpisali predugovore o kupovini.
 
“Spectrum“ ima veliko iskustvo u istraživanju podmorja ostalih mediteranskih zemalja, poput Egipta, Libana i Španije, a već je seizmički snimio italijanski dio Jadrana. Valjda ćemo i mi biti dio tog spektra.