Društvo

Svi čekaju sanaciju puta preko Sutormana

by Dan | 28:01:2014 | 10:17:26

Klizišta na sutormanskom putu u Mjesnoj zajednici Bar 5 dočekala su početak drugog školskog polugodišta a da nijesu sanirana iako su predstavnici Odbora Mjesne zajednice prošle godine više puta tražili od nadležnih u Opštini Bar da to bude završeno, piše “Dan”.

Mještani Sutormana kažu da im je iz lokalne uprave obećavano da će put biti saniran kako bi saobraćaj mogao nesmetano da se odvija i bez bojazni da neko može nastradati, ali opet sve je ostalo u domenu obećanja. Kažu da je nastava počela i da su djeca krenula u školu, te da se kućama moraju vraćati putem koji se obrušava i klizi u provaliju. Mještani ističu da u realizaciju planiranog malo ko vjeruje, jer se stavka rekonstrukcije klizišta na sutormanskom putu prepisuje iz godine u godinu, iako je ona prioritet seljana i Odbora MZ.
 
“Više puta u prošloj godini poručivao sam nadležnima u lokalnoj upravi da je klizište na sutormanskom putu prijetnja autobusu koji prevozi đake, te da djeca i roditelji strahuju od obrušavanja klizišta koja su se pojavila na više mjesta na ovoj dionici. Obećavali su da će sve biti završeno, ali drugo polugodište poče, a o sanaciji nema ni pomena”, kaže predsjednik MZ Omer Velović.
 
On naglašava da je sutormanski put žila kucavica Mjesne zajednice koja ima oko 3.000 stanovnika, koju čine naselja Tuđemili, Zupci, Sustaši, Mandarići i Marovići. Velović naglašava da su više puta u prošloj godini zahtjev za sanaciju klizišta uputili opštinskoj Agenciji za investicije i imovinu, ali da od njih nisu imali povratnih informacija, a put je u sve gorem stanju.
 
“Mi shvatamo da je ekonomska i finansijska situacija teška, ali smatramo da se ipak u nekim slučajevima mora brže reagovati, jer konkretno u pitanju su životi naše djece”,   poručuje Velović.
 
Mjsštani podsjećaju da su put dijelom uništili i investitori koji na ovom području grade kuće, što se posebno da vidjeti na lokalnom putu od kuća Jovovića prema Velembusima i Rumiji, ali ni zato, kako kažu, nikog nije briga.
 
I predsjednik Mjesne zajednice Crmnica Đuro Marković kaže da je i za ovo područje zaobilaznica preko Sutormana, koja spaja ove dvije mjesne zajednice, izuzetno važna.
 
“Trebalo bi država da se pobrine o rekonstrukciji ovog puta koji je stradao ne samo u dijelu kojim se prolazi kroz Mjesnu zajednicu Bar 5, već i na jednoj dužoj dionici puta koji pripada Mjesnoj zajednici Crmnica. U jednom dijelu sutormanski put odavno je ostao bez asfalta i na kolovozu su se pojavile rupe koje izazivaju oštećenja na vozilima. Tačno je da je ovaj put napravljen davno, ali je istina i da nije adekvatno održavan. Inače, putna mreža na području mjesnih zajednica je u izuzetno lošem stanju, što iziskuje sanaciju i određena sredstva, pa treba što prije reagovati i puteve kvalitetno sanirati. Očekujemo da će Opština Bar u ovoj godini realizovati planirane investicije, te da će slike oštećenih puteva ostati samo u sjećanjima”,  naglašava Marković.
  
Iz Agencije za investicije i imovinu i Sekretarijata za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine kažu da je po programu uređenja prostora za 2014. godinu planirana rekonstrukcija puta koji povezuje grad Bar sa Virpazarom i dalje sa Podgoricom.
 
Direktor Agencije za investicije i imovinu Vido Dabanović kaže da će radovi krenuti nakon što se sprovede sva neophodna zakonska procedura.

 
“Nakon objavljivanja tendera za potencijalne ponuđače i potpisivanja ugovora, angažovaćemo izvođača na održavanju lokalnih puteva, pa i ovog preko Sutormana. Naravno, radiće se po prioritetima i to nakon kontakata sa predstavnicima odbora mjesnih zajednica. Radovi će početi najprije tamo gdje se procijeni da je to najpotrebnije”,  kaže Dabanović.