Društvo

Crnogorski (i barski) brodovi

by Vijesti | 10:02:2014 | 12:37:06

Registru brodova Crne Gore upisana su 54 broda i tehničkih plovnih sredstava sa ukupno 91.502 brutotone, podaci su iz istoimene publikacije Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, koja obuhvata spisak svih brodova dužih od 12 metara, i većih od 15 brutotona, a koji su vili crnogorsku zastavu na posljednji dan prošle godine.
 
U nacionalnoj floti su tri teretna broda u međunarodnoj plovidbi, 12 remorkera, 12 ribarica, 20 putničkih brodova. 6 trajekata, dva plutajuća doka, 10 tehničkih plovnih objekata razne vrste, jedan jezerski splav, te pet takozvanih javnih brodova, koji pripadaju policiji i državnim službama.
 
Najznačajnije lanjske prinove u našoj floti su dva nova policijska patrolna broda P101 “Bar” i P110 “Herecg Novi” koji su prošle godine za potrebe Granične pomorske policije Crne Gore izgrađeni u hrvatskom brodogradilištu “Montmontaža Greben” u Vela Luci na Korčuli. Ovi brodovi imaju po 24 bruto tone, dugi su 15 i široki 4,2 metra, a pogone ih po dva MAN motora, svaki snage po 800 konja. Novitet je i mali putnički brod “Una” od 20 brutotona, dugačak 18,5 metara, izgrađen 2011. u Baru, čiji je vlasnik Dušan Ivanić iz Bara.
 
Lani je i hidroigrađevinska firma ,”YU Briv” iz Kotora u Hrvatskoj kupila stari trajekt “Sveti Liberan” od 296 bruto tona, koji je u međuvremenu pretvoren u plovilo za izvođenje građevinskih radova u moru pod imenom “Jovan”, ali taj 40-ak metara dugi brod još nije formalno upisan u nacionalnj registar.
 
Najveći brodovi u domaćoj floti su dva broda za prevoz rasutog tereta kompanije “Crnogorska plovidba” iz Kotora, blizanci “Kotor” i “Dvadeset prvi maj”, od po 22.456 brutotona, izgrađeni 2012. u Kini. Tokom ove godine njima će se u trgovačkoj floti koja vije zastavu Crne Gore pridružiti još dva identična takva teretnjaka. Novi brodovi za barsku kompaniju grade se takođe u brodogradilištu u Šangaju.