Društvo

Izrada elaborata o opštini Sutomore pri kraju

by Dan | 11:02:2014 | 09:41:51

Predsjednik Odbora Mjesne zajednice Spič-Sutomore Ratimir Vujošević tvrdi da je izrada elaborata o ekonomskoj opravdanosti za obnavljane opštine Sutomore pri samom kraju, te da će najdalje do kraja mjeseca zahtjev za izdvajanje iz Opštine Bar biti predat Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako to zakon nalaže.

“Sa inicijativom su zvanično upoznati Opština Bar, sve parlamentarne političke partije i drugi relevantni subjekti društva, i do sada se niko nije izjasnio protiv nje”, kazao je Vujošević za “Dan”. Niko nas, dakle, ne spriječava, pa ni DPS, kako se to moglo zaključiti iz jedne od ranijih izjava pojedinca koje ne održavaju stav vladajuće stranke, da realizujemo projekat koji su građani Sutomora jednoglasno podržali na zborovima koje smo organizovali s tim u vezi” – naglasio je Vujošević.

Po njegovim riječima, razlog što do sada nije predat zahtjev za formiranje opštine Sutomore je administrativne prirode.

“Kasnilo se sa papirologijom iz opravdanih razloga, ali i ta prepreka će uskoro biti premošćena, tako da od početka marta očekujemo da se MUP kao resorno ministarstvo izjasni o našem zahtjevu, a nakon toga i Vlada Crne Gore”, dodao je Vujošević. On je rekao da će zahtjev Odbora MZ, na čijem je čelu, biti i da se referendum o tome da li Sutomoru treba vratiti status opštine ili ne održi zajedno sa lokalnim izborima u Baru na proljeće ove godine. To bi, kaže, bilo najkorektnije, “pa kako narod odluči”.

Vujošević ističe kako je najmanje bitno ko će personalno voditi buduću opštinu Sutomore, o čemu će odluku takođe donijeti isključivo oni koji ovdje žive.

“Važno je da ta lokalna uprava bude funkcionalna, sa relativno malim, ali efikasnim administrativnim aparatom, i što je najvažnije, u funkciji građana, jer svi preduslovi za tako nešto apsolutno postoje”, dodaje Vujošević.

Građanima Sutomora i drugima koji podržavaju ovu ideju, Vujošević poručuje da bi trebalo da se ugledaju na ljude iz Petnjice i Gusinja koji su se za svoje opštine izborili i ličnim doprinosima za projekte kojima su težili, “jer se bez sredstava neophodnih za sve što podrazumijeva, izrada projekta za opštinu Sutomore ne može posao okončati do kraja na valjan način”.

Uskoro će se, najavljuje Vujošević, pristupiti i organizovanju dobrotvornih večeri, na koje će biti pozvani svi koji na bilo koji način mogu pomoći realizaciji projekta, koji, kako podvlači, nije ni partijski, ni lični, već isključivo predstavlja plod želje svih građana Sutomora.

Prvi čovjek Obora mjesne zajednice najavljuje i velika ulaganja u infrastrukturu Sutomora za ovu godinu. Vlada je, veli, već odvojila 1,5 miliona eura za izgradnju kružnog toka, tunela i pasarele od skretanja za ovdašnju željezničku stanicu prema prema naselju Pobrđe, Gorelac i Rutke.

“Od bivšeg hotela ‘Ineks – Zlatna obala’ pa do Divlje plaže će se graditi kanalizacija, a na pjeni od mora i gradski trg za koji je JP Morsko dobro već uplatilo Opštini Bar 215 hiljada eura. Radovi na izgradnji terena za mali fudbal, košarku i odbojku uz Maljevički put biće nastavljeni već ove nedjelje, pri čemu će na betonaži biti angažovana podgorička firma ‘Bemaks’, a na postavljanju mobilijara JP Komunalne djelatnosti iz Bara”, kaže Vujošević.