Društvo

Ministarstvo saobraćaja ne štiti pomorce

by CdM | 12:02:2014 | 09:33:51

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije zaštitilo interese crnogorskih pomoraca u vezi njihovog zahtjeva za novim tumačenjem Pravilnika o zvanjima i uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade pomorskih brodova, saopšteno je iz Udruženju pomorskih kapetana.

U Udruženju podsjećaju da su 21. januara Ministarstvu ponudili novo tumačenje Pravilnika, predlažući da bude ukinut rok važenja od pet godina sa bezbjednosnih ovlašćenja pomoraca, ocjenjujući da bi im to uštedjelo vrijeme i novac, jer tu vrstu "breveta" ne bi bili obavezni ponovo da polažu, prenosi agencija MINA. 

Navodi se da je od zahtjeva upućenih Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, uz pozivanje na međunarodnu praksu iz oblasti pomorstva, ispoštovano samo da se na sajtu objavi Pravilnik, kako bi bio dostupan svim pomorcima.

"Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do danas nije izdalo tumačenje Pravilnika za član 8, čime bi se pomorcima omogućilo dobijanje Ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti za postupke u slučaju opasnosti za bezbjednost i podizanje svijesti o bezbjednosti na brodu i na osnovu potvrde kompanije“, navode u Udruženju kapetana.

U zahtjevu se traži i da se svim pomorcima koji posjeduju Ovlašćenje za oficira odgovornog za bezbjednost broda i koji su obavili obuku datu u Prilogu D-42, omogući dobijanje posebnih ovlašćenja bez uslova propisanih u članu 8. odnosno članu 66. Pravilnika.

Riječ je o Ovlašćenju o postupcima u slučaju opasnosti za bezbjednost i podizanje svijesti o bezbjednosti na brodu i Ovlašćenju za pomorce kojima su dodijeljene bezbjedonosne dužnosti .

"Smatramo da se ovim sadašnjim tumačenjem Pravilnika našim pomorcima oduzima pravo da do ovlašćenja dođu na način kako je to u prethodnim tačkama objašnjeno i tako iste izlažemo nepotrebnim troškovima i gubitku vremena“, kažu u Udruženju.

Kapetani očekuju da će što prije biti usvojen njihov prijedlog koji se odnosi na isticanje uslova potrebnih za dobijenje osnovnih i dodatnih ovlašćenja koje lučke kapetanije objavljuju na svojim oglasnim tablama.

"Time bi naši članovi i pomorci bili pošteđeni nepotrebnih troškova i gubljenja vremena u dobijanju potrebnih informacija“, kaže u dopisu Ministarstvu, koji su potpisali članovi Upravnog odbora Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Mario Pilastro, Branko Đurović, Ladislav Vuković, Jovan Vuković i Janko Milutin.