Društvo

Vaskrs / Uskrs

| 19:04:2014 | 20:23:04

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs – Uskrs, sjutra istovremeno proslavljaju vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti.

Predsjednici države, Skupštine i Vlade Crne Gore Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović čestitali su danas Vaskrs / Uskrs, sveštenstvu i pripadnicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti.

Vujanović je poručio da vječne poruke tog velikog praznika, oličene u stalnoj obnovi života i posvećenosti za opšte dobro, oplemene duhovnim ispunjenjem. 

“Afirmišući slogu i dijalog budimo podrška zbližavanju, ljubavi i zajedništvu, za dobrobit naše Crne Gore i njenog multietničkog i multikonfesionalnog sklada”, kaže se u čestitki Vujanovića.

On je naveo da u vrijeme vaskršnjih i uskršnjih praznika, njihova simbolika i istovremenost proslave okuplja i podsjeća na zajedničke korjene neprolaznih civilizacijskih vrijednosti hrišćanstva.

Krivokapić je čestitao praznik građanima koji ga slave, Arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorskom Mihailu, Mitropolitu cetinjsko-primorskom Amfilohiju, Nadbiskupu barskom Zefu Gashiju i Biskupu kotorske biskupije Iliji Janjiću. 

“Praznici su vrijeme kada se trebamo okrenuti jedni drugima, posvetiti se bližnjima i osnažiti univerzalne ljudske vrijednosti. Solidarnost i zajedništvo su naša obaveza prema društvu i ujedno garant našeg pojedinačnog i ukupnog napretka”, navodi se u čestitki Krivokapića.

Crna Gora, kako je naveo, treba da bude topao dom svih, ispunjen vjerom i borbom za pravdu. 

Krivokapić je kazao da svojim ličnim trudom i primjerom trebamo svi skupa da damo pečat na putu Crne Gore u bolje i sigurnije društvo.

Đukanović je naveo da su univerzalne, neprolazne civilizacijske vrijednosti koje simbolizuje ovaj praznik, u svoj svojoj veličini i značenju, utkani u međunacionalni sklad i suživot različitih vjera i nacija u Crnoj Gori, po čemu je posebno i prepoznata u regionu i u širem okruženju kao uspješna savremena evropska priča. 

On je rekao da je realna nada u blisko bolje i srećnije dane za sve crnogorske građane i državu simbolički izražena i kroz činjenicu da i pravoslavna i katolička zajednica i ove godine Vaskrs / Uskrs proslavljaju u istom danu.