Društvo

Voz im se survao na kuću

by Blic | 30:04:2014 | 09:17:35

“Porodični ručak pretvorio nam se u košmar. Svi smo izašli na prozor kada je odozgo s pruge počelo da škripi. Vagoni su poleteli u ambis, pravo na kuću... Viknuo sam: Bež’te, deco draga, leti voz!”, ovako dramu koju je prekjuče preživio sa najmilijima prepričava Milisav Rakić (62), iz pribojskog naselja Rabrenovac, u čije se imanje bukvalno pet metara od kuće prekjuče survao teretni voz koji je išao od Beograda za Bar.

Dva vagona - jedan bočno, u potoku pod kućom, drugi iskošen, tik uz prozor Rakićevog doma, juče su svjedočila o željezničkoj havariji koja, pukom srećom, nije odnijela ljudske živote.

Gore, na mostu, dvadeset metara nad Milisavljevom kućom, nagnut na izvotoperenim šinama, samo što se i on nije obrušio, stajao je treći vagon teretnjaka koji je prevozio pšenicu.

Jedan vagon, priča Milisav, pao je na štalu iz koje je pet minuta ranije izašla njegova supruga Zora, koja je hranila stoku.

“U štali koju su tone gvožđa sravnile sa zemljom stradale su mi četiri koze, sedmoro jarića, pet svinja, 15 kokošaka. Džaba sve, važno je da su glave na broju. I kuća mi je naprsla na sve strane, ovde se više ne može živjeti. Kad su padali vagoni, bio je pravi zemljotres” - priča Milisav.

U nedjelju je okupio familiju. Njih 12 ukupno, tri ćerke, zetovi, unučad, on i supruga. Spremali su se za porodični ručak.

“Začula se neobična tutnjava voza. Sa decom u naručju izašli smo na prozor i gledali... Vagoni su padali sa mosta u dvorište, pravo pred kuću. Nastala je vriska i panika, istrčali smo na puteljak pred kućom” - kaže Slobodan Stefanović iz Ivanjice, jedan od zetova Milisava Rakića.

Pred trećim vagonom, koga su radnici “Železnica Srbije” juče pokušavali da isprave, kao svjedok nesreće stajao je juče par točkova zaglavljen u tucanik oko šina.

Ispod mosta, oko vagona, ležalo je rasuto žito... Prema procjenama, oko 120 tona... Dio je odnio potok koji se uliva u Lim, a ostalo čuva policija.