Društvo

Sjutra otvaranje Islamskog centra i džamije Selimija

by Željko Milović | 29:05:2014 | 09:49:35

Sjutra se u naselju Gornja Čeluga kraj Starog Bara otvara Islamski kulturni centar Bar sa džamijom Selimija, najveća građevina ove vrste u Crnoj Gori i jedna od najvećih na čitavom Balkanu.
 
Ovaj monumentalni objekat izgradjen je na vakufskom zemljištu Islamske zajednice, a zavještala ga je Fatima Omerbašić još u XIX vijeku, za potrebe džemata Tuđemili. Projekat kompleksa su, nakon sprovedenog konkursa, uradile arhitekte Selim Resulbegović i Fuad Mavrić iz Ulcinja.   
 
Kamen temeljac položen je 28. jula 2002. godine, kada je počela izgradnja Islamskog centra i Centralne džamije sa višenamjenskim sadržajima. Radovi koji su trajali dvanaest godina, uz prekide nastale zbog prikupljanja sredstava i rješavanja planske dokumentacije, tekli su u nekoliko faza.
 
U početku, prikupljan je novac od mještana, vjernika donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz SAD i Zapadne Evrope. Tim sredstvima urađeni su »grubi radovi«, dovršetak prostora za molitvu i oba minareta, te jednog poslovnog krila. Radove su, u ovim fazama obavljale građevinske firme “Union ing” i “Kalamper” iz Bara.
 
Dovršetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uređenje i opremanje, u periodu 2013. i 2014. godine, u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbijedila turska vladina razvojna agencija TIKA, a radove je izvodila firma “Siyahkalem” iz Ankare.

 
Radovima je rukovodio Odbor za izgradnju, kao i Odbor Islamske zajednice Bar. Tokom perioda izgradnje posao glavnog imama Bara obavljao je ef. Mujdin Milaimi, koji je odlukom Odbora islamske zajednice imenovan i za glavnog imama džamije Selimija, u okviru Islamskog kulturnog centra.
 
Objekat kulturnog centra I džamije pripadaju jedinstvenom džamijskom kompleksu, kapaciteta do dvije hiljade klanjača, čija izgradnja, kao i namjena i funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta. Džamija nosi ime Selimija, u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu, od koje danas postoje sačuvani samo temelji.
 
Islamski kulturni centar sastoji se od dva krila. U desnom krilu nalaze se učionice i informatički kabineti, dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem, biblioteka i čitaonica, istraživački centar, musafirhana i muhabethana, sanitarni čvorovi i kupatila, kancelarije za službenike i administraciju Odbora. U lijevom krilu je smješten restoran sa orijentalnom kuhinjom, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevođenje, butik sa vjerskim rekvizitima, apartmani za goste... Poseban dio ovog jedinstvenog kompleksa predstavlja višenamjenska sportska i kongresna hala.
           
Svojom velelepnom arhitekturom, modernom opremom i monumentalnošću ovo je jedan od najatraktivnijih objekata u Baru i u ovom dijelu Crne Gore.
 
Svečano otvaranje Islamskog kulturnog centra Bar sa džamijom Selimija, uz učešće visokih zvaničnika Crne Gore i Turske, najavljeno je za sjutra (petak) u 11 sati.