Društvo

Otvoren Islamski centar i džamija Selimija

by Vjera Knežević Vučićević | 30:05:2014 | 18:47:44


Monumentalni objekat, Islamski kulturni centar Bar sa džamijom Selimijom, najveća građevina ove vrste u Crnoj Gori i jedna od najvećih na Balkanu, otvorena je u prisustvu najviših državnika Crne Gore i Turske, predstavnika Islamske vjerske zajednice, brojnih političara, vjernika i građana, u naselju Gornja Čeluga u Starom Baru. Projekat su uradile arhitekte Selim Resulbegović i Fuad Mavrić iz Ulcinja.

 
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić kazao je da je “ovo najznačajniji događaj u novijoj istoriji Muslimana i da će džamija imati ulogu obrazovnog centra i povezivati ljude“.
 
“Ovaj grad je oduvijek bio prepoznat kao grad tolerancije, suživota, različitih vjera, nacija, ubjeđenja... Islamska zajednica će dati maksimalan doprinos za poštovanje tih različitosti. Srećni smo ako smo pomogli na putu dodatnog unaprijeđenja odnosa između Crne Gore i Turske“ - istakao je Fejzić.
 
Izgradnja centra i džamije počela je 2002. godine. Novac je na početku prikupljan od mještana, vjernika donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz SAD-a i zapadne Evrope. Dovršetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uređenje i opremanje u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbijedila Turska vladina razvojna agencija- TIKA. 

 
Potpredsjednik Vlade Republike Turske Emrulah Išler, istakao je da “Turska osjeća zadovoljstvo zbog mira i stabilnosti u Crnoj Gori, zemlji u u kojoj žive ljudi koji pripadaju različitim etničkim i vjerskim zajednicama“.
 
“Turska je uvijek spremna da pomogne i podrži Crnu Goru. Ovaj projekat će služiti miroljubivoj misiji Islama.TIKA je pružila iskrenu ruku Crnoj Gori i nastaviće da pomaže, jer se svi projekti realizuju sa ciljem da ojačaju naše prijateljstvo. TIKA je od 2006. godine realizovala preko 150 projekata na poljima zdravlja, obrazovanja, poljoprivrede, usavršavanja kadrova“ - podsjetio je Išler.
 
Glavni imam barski Muidin Milaimi kazao je da je “ostvaren moj san koji traje 12 godina, a sanjao sam ga sa Baranima i svima koji su pomogli ovaj projekat“.
 
“Danas smo završili prvo poluvrijeme. Izgradili smo Islamski centar, a već od sjutra počinje drugo, kako bi ovaj Islamski centar funkcionisao i pokazali svima u Baru da su vrata za saradnju i unaprijeđenje otvorena“ - istakao je barski imam.  
 
Predsjednik Odbora za izgradnju Islamskog centra i džamije, Ćazim Alković, kazao je da je “Bar grad sa 45.000 stanovnika, od kojih je trećina islamske vjeroipospovijesti“.
 
“Zbog skučenosti postojećih džamija, nedostatka pratećih sadržaja, a prevashodno zbog modernog pristupa zadovoljenju vjerskih, obrazovnih, kulturnih potreba, odlučili smo se da izgradimo džamiju Selimija. Objekat koji danas otvaramo je veliki poduhvat, objedinio je sve Muslimane vjernike u Baru“ - kazao je Alković. On je podsjetio i da je izgrađen na vakufskom zemljištu, koje je zavještala Fatima Omerbašić, još u 19. vijeku za potrebe džemata Tuđemili.   

 
Svečanosti su pored nekoliko hiljada vjernika prisustvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Rafet Husović, potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić, predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević, ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir, ambasador Crne Gore u Turskoj Ramo Bralić, ministri, poslanici, vjerski velikodostojnici pravoslavne i katoličke crkve... Organizatori su iskoristili svečarsku atmosferu da pozdrave i treću uspješnu generaciju maturanata medrese “Mehmet Fatih“.
 
Možete poslušati i fono prilog.