Društvo

Proučavaju se moguća staništa sredozemnih tuljana

| 01:06:2014 | 21:08:29

Zahvaljujući donaciji kompanije “Jugopetrol”, Institut za biologiju mora je, zajedno sa kolegama iz grčke NVO Archipelagos i crnogorske NVO MedCEM, tokom septembra prošle godine sproveo istraživanja pećina u moru kod Platamuna i susjednog poluostrva Luštice, kao potencijalnog staništa ugroženog sredozemnog tuljana.
 
Zahvaljujući novoj donaciji ove firme, nastavljeno je istraživanje područja od rta Platamuni do rta Volujica, a planiran je i obilazak nekih od najznačajnijih pećina koje su istraživane prošle godine na području Luštice i Donjeg Grblja.
 
“To je  prvi put da je urađena evidencija ovih specifičnih staništa koja su među prioritentim, prema Direktivi Evropske unije o staništima. Važe za lokacije sa jedinstvenim i visokim biodiverzitetom, koje su neophodne za opstanak tuljana (zaštićene vrste najrjeđeg morskog sisara u Sredozemlju). U cilju podizanja svijesti o važnosti morskih pećina i zaštićene vrste morskih sisara – tuljana, urađene su i brošure koje su podijeljene u školama opština Kotor, Tivat i Herceg Novi u kojima se nalazi istraživano područje.