Društvo

Novi ciklus obuke za spasioce

by Pobjeda | 19:06:2014 | 09:28:41

U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi u Sutomoru počela je četvrta obuka spasilaca na vodi, koja će trajati do 23. juna. Početne testove provjere je položilo 27 kandidata, koji su time ispunili preduslove za pohađanje obuke  saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.
 
Iz te organizacije navode da je juče organizovana provjera licenci za postojeće spasioce na vodi, za koju se prijavilo njih 64.
 
“Na obaveznim godišnjim provjerama znanja i sposobnosti, nastojimo da već svršenim spasiocima pomognemo u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije”,  naveo je koordinator programa Spasilaštvo na vodi Milan Stanišić.
 
Zaključno sa aprilom realizovano je osam ovjera na bazenima u Budvi, dok su početkom maja počeli kursevi za obuku novih spasilaca na vodi u Nastavnom centru u Sutomoru.
 
“U prethodnom periodu su 302 spasioca ovjerila licence. Tokom tri održana kursa, obuku je uspješno završio 71 novi spasilac na vodi. Na prvom kursu smo imali i goste iz Albanije, tako da smo obučili i 37 spasilaca iz te države”,  naveo je Stanišić.
 
Obuku spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.