Društvo

Na Maljeviku nađena neeksplodirana granata

by Milenko Jovanović | 01:08:2014 | 08:31:28

Akcija čišćenja terena od NATO otpada iz 1999. godine koju ovih dana na primorju sprovode aktivisti Mirovnog pokreta “Ne u rat – Ne u NATO”, rezultirala je juče otkrićem, kako smatraju, neeksplodirane granate u Sutomoru.
 
Slučaj je odmah prijavljen barskoj policiji, čiji pripadnici su se ubrzo pojavili na licu mjesta i preuzeli od članova Mirovnog pokreta da obezbjeđuju lokaciju na kojoj je eksplozivna naprava nađena.
 
Granata, koju su tokom jučerašnjeg popodneva bezbjedno uklonili stručnjaci Uprave policije pronađena je na makadamskom putu između plaža Maljevik i Štrbina, kojim u ljetnjoj sezoni prođe na desetine automobila i na stotine pješaka.

 
“Među turistima i mještanima nakratko je zavladala panika pošto je do njih procurila informacija šta je razlog policijskog prisustva” – rekao je novinarima Gojko Raičević, predsjednik Mirovnog pokreta “Ne u rat – Ne u NATO“, koji je i predvodio akciju čišćenja terena.
 
On je kazao da, “iako su Maljevik i obližnji Crni rt područja koja su među prvima bombardovana u NATO agresiji prije petnaest godina, ne može sa punom sigurnošću reći da je riječ o granati iz tog perioda, premda je sva prilika da jeste, jer sasvim odgovara izgledu kasetne avionske granate koju je NATO alijansa koristila tokom agresije protiv Srbije i Crne Gore”.
 
Raičević je podsjetio da je i prošle godine na istom lokalitetu, takođe otkrivena neeksplodirana NATO bomba.