Društvo

“Ne u rat, ne u Nato”: Očekivali smo drugačiju reakciju

| 04:08:2014 | 09:49:53

Na tekst  “Šćepanović: Eksplozivna naprava potiče od II svjetskog rata”, reagovali su pomenuti predstavnici Mirovnog pokreta “Ne u rat - NE u NATO”. Prenosimo saopštenje: 
 
- Umjesto zahvalnosti, jer smo tokom naše akcije čišćenja područja koja su bila pod direktim dejstvom NATO avijacije 1999. godine prije tri dana pronašli eksplozivnu napravu u blizini dvije popularne plaže u Sutomoru (Maljevik i Štrbina), i o slučaju odmah obavijestili Upravu policije, iz MUP-a Crne Gore, ničim izazvani, pojurili su da “demantuju” nešto što niko od predstavnika Mirovnog pokreta “Ne u rat - ne u NATO” nikada nije ni ustvrdio.
 
Stručnjaci iz MUP-a su utvrdili da je riječ o granati iz Drugog svjetskog rata, a ne o NATO bombi, i u takav nalaz ne želimo da izražavamo sumnju, ali svakako imamo obavezu da istine radi, ukažemo na sledeće:
 
Predsjednik našeg Mirovnog pokreta Gojko Raičević nijednom mediju nije dao izjavu u kojoj tvrdi da je riječ o NATO bombi. Naprotiv, jasno je podvukao da ne može sa potpunom sigurnošću reći da je riječ o NATO bombi, te da će konačnu riječ o tome dati stručnjaci iz Uprave policije, što se lako može utvrditi na osnovu tekstova publikovanih 1. avgusta u dnevniku “Dan”, portalu “IN4S”, donekle i u nepotpunom tekstu izjave i na Portalu Analitika od istog dana, kao i u jučerašnjem (2. avgust) korektnom izvještaju  u „Dnevnim novinama“, te na video linku https://www.youtube.com/watch?v=UU1KbKtGDZs&feature=youtu.be  koji svjedoči u vezi sa predmetnim događajem. Stoga su više nego čudne kvalifikacije izvjesnog Šćepanovića, koji je na čelu Odsjeka za operativne poslove Sektora za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, da je Gojko Raičević plasirao netačne informacije, jer je, kako kaže, riječ o granati iz Drugog svjetskog rata, a ne iz perioda NATO bombardovanja.
 
Naši aktivisti nisu ništa izjavili da se može zaključiti kao “ekspertski nalaz” izuzev dokazane tvrdnje da bomba nije došla iz Rusije, pa je i nazivanje članova Mirovnog pokreta “samozvanim ekspertima” od strane Šćepanovića u najmanju ruku zlonamjerno.  Cijenimo da je potreba neobaviještenog i zluradog službenika Sektora za vanredne situacije MUP-a da “demantuje” da je bomba NATO porijekla, i etiketira “samozvane eksperte” proistekla iz namjere da se dopadne svojim predpostavljenim iz MUP-a, ali i drugim, za njega relevantnim promoterima NATO-a.
 
Uostalom, bomba je bomba i od nje se gine jednako, bila njemačkog ili američkog porijekla, bila iz Drugog svjetskog rata ili iz vremena NATO agresije. Otkrili su je aktivisti Mirovnog pokreta “Ne u rat – Ne u NATO”, što je jedina puna istina, jednako kao što je istina da predsjednik ovog Pokreta Gojko Raičević radi i posao pomenutog Šćepanovića iz MUP-a, dok ovaj pokušava da brani neodbranjivo, umjesto da nam se pridruži u akcijama koje sprovodimo, kako bismo skupa, koliko – toliko, čišćenjem terena od NATO otpada ublažili posljedice agresije kojoj smo bili izloženi prije deceniju i po.
 
Ujedno, zaprepašćeni smo činjenicom da informacija o pronađenoj bombi u neposrednoj blizini dvije popularne gradske plaže, usred turističke sezone, nije izazvala dovoljno interesovanja među najpozvanijima u policiji, bez obzira iz kojeg je perioda, pa se tako nije našla ni na zvaničnom sajtu Uprave policije.
 
Iskreno, očekivali smo zahvalnost aktivistima našeg pokreta koji trošeći svoje dragocjeno vrijeme i rizikujući živote i zdravlje, volonterski odrađuju posao za koji je neko drugi zadužen i sigurno dobro plaćen.
 
Mi ćemo sa našim starijim kolegama iz Mirovnog pokreta nastaviti sa pretraživanjem terena i čišćenjem istog od NATO otpada, uz nadu da će nam se već od sljedećeg vikenda pridružiti i gospodin Šćepanović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a, što bi mu bilo daleko humanije od nastojanja da se bombardovanjem istine po svaku cijenu dopadne svojim šefovima, odnosno NATO-u”, stoji u saopštenju kojeg potpisuje predsjednica Studentske asocijacije Mirovnog pokreta “Ne u rat – Ne u NATO” Đurđina Turković.