Društvo

Umro Igor Perazić

by Željko Milović | 06:08:2014 | 09:52:49

Poznati barski i podgorički violončelista i pjevač Igor Perazić preminuo je iznenada u Podgorici, u 48-oj godini, od posljedica srčanog udara.
 
Studirao je na Muzičkoj akademiji u Podgorici kod renomiranog profesora Davida Grigorijana, a diplomirao u klasi profesora Jurija Sotničoka. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Ištvana Varge. Dvadeset godina je bio vođa violončela u Simfonijskom orkestru RTCG. Bio je docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju na predmetu “violončelo”.
 
Održao je niz solističkih koncerata i resitala (velika scena CNP, Čelo-fest u Beogradu – Sala Beogradske Filharmonije, Dom omladine “Budo Tomović”, Festival A-tempo, Grad-teatar Budva, Herceg fest, Barski ljetopis, Hercegnovski zimski dani muzike, Gradska kuća u Novom Sadu), a posljednji javni nastup imao je prije nekoliko dana na “Barskom ljetopisu”.
 
Svirao je u pozorišnim predstavama, tv-dramama, igranim filmovima. Intenzivno promovisao djela najznačajnijih crnogorskih kompozitora. Snimio veliki broj djela za radio i TV, kao solista i član ansambala, od kojih neka premijerno.
 
Krajem devedesetih, snimio je materijal za CD sa 11 pjesama, i na njemu pokazao nevjerovatno raskošni glas, i talenat da ga transformiše u različitim stilskom rasponu, od dominirajućeg sweet soula, preko repa, do prefinjenog popa. Nastupao je na crnogorskim festivalima pop muzike, često gostujući na svirkama poznatih ovdašnjih muzičara, poput “Perpera” (“Goro moja” u CNP) ili Vlada Maraša...
 
Stalna Perazićeva “baza” sve do kraja života, bila je kuća njegovog oca SvetozaraToza u naselju Bjeliši, gdje je sa sestrom Renatom proveo djetinjstvo, i gdje su nastale mnoge od pjesama.    
 
Igor Perazić će biti sahranjen sjutra (četvrtak) u 15:00 na gradskom groblju Gvozden brijeg.