Društvo

Komunalci udarnički odradili sezonu

by Vesna Šoškić | 02:09:2014 | 10:49:36

Komunalno preduzeće ovoga ljeta dobro odradilo posao, izjavio je u Otvorenom studiju Radio Bara direktor Komunalnog sektora u JP Komunalne djelatnosti Peđa Ristović i najavio rješenje za sve izraženiji problem pasa lutalica.
 
JP Komunalne djelatnosti dobro se pripremilo za ovu sezonu, pa nije bilo većih problema u održavanju čistoće. Uprkos tome što je otpada ovoga ljeta bilo mnogo više i u julu i u avgustu, nego prošle godine. Prigovora je bilo na čistoću plaža, ali Ristović objašnjava da su za održavanje higijene na većem dijelu duž obale, zaduženi zakupci plaža.
 
"Pojedini zakupci nijesu imali odobrenja Morskog dobra za rad, ali faktički bili su tu, bilo je turista i na tim dijelovima, koji su pravili nered. Komunalci su svakodnevno radili od 05 ujutro do 22 sata, od Čanja do Vidikovca”, ističe Ristović.
 
U Šušanju i nekim drugim Mjesnim zajednicama i dalje nema kontejnera, pa su mještani i turisti prinuđeni da smeće odlažu nasred puta, što stvara ružnu sliku i narušava higijenu. Ristović objašnjava da su kontejneri bili na privatnom zemljištu, a nakon njegove prodaje, novi vlasnici naložili su njihovo otklanjanje. "Napravili smo dogovor sa predstavnicima Mjesnih zajednica da se smeće odlaže na određenim lokacijama, a da ga komunalci u određeno vrijeme sakupljaju. Ulažemo velike napore, jer udvosručen broj ljudi u Baru tokom sezone, i to zahtijeva maksimalno angažovanje. Mislim da smo odgovorili svemu, jer nismo ni imali većih primjedbi na rad", kaže Ristović.
 
"I ovoga ljeta imali smo veliki problem sa psima lutalicama. I dalje u pat poziciji. Sa jedne strane su Zakon i NVO koji štite životinje, a sa druge građani koji svakodnevno prijavljuju ujede pasa. Prije dvije nedjelje počeli smo akciju hvatanja i vakcinisanja pasa lutalica, nakon čega ih transportujemo na privatno imanje, koje ima specijalne boksove za pse. Mislim da će taj problem uskoro i definitivno biti riješen, uz podršku i opštine Bar", rekao je Ristović.
 
Peđa Ristović, direktor Komunalnog sektora u JP Komunalne djelatnosti podsjetio je i na veoma efikasnu akciju tog preduzeća protiv komaraca, koji su se ovoga ljeta, zbog kišnih dana i vlage, masovno razmnožavali. Komunalci su prvo uništavali larve, a zatim sproveli nekoliko tretmana zaprašivanja, što je dalo vidjljive rezultate.