Društvo

Stara maslina na Mirovici ima 2240 godina, i najstarija je

by Vjera Knežević Vučićević | 15:04:2015 | 13:55:10

Rezultati analize uzoraka 50 stabala masline, obavljene na Šumarskom fakultetu Univerziteta Istanbul, pokazali su da je Stara maslina na Mirovici i zvanično najstarija na ovim prostorima, posađena prije 2240 godina.
 
Najstarija stabla od barskih maslinara imaju poznati maslinar i uljar iz Pečurica Vebija Abazović - 2056 godina i Dobrovođanin Jusuf Perazić - 1799 godina. Najstarija maslina posađena u susjednom Ulcinju nalazi se u Valdanosu, a ima 1892 godine. Vlasnik stabla plemenitog drveta starog 1314 godina je Ulcinjanin Edin Buzuku.
 

Ova jedinstvena studija, koja je u prostorijama opštine Bar danas prezentovana maslinarima iz dva najjužnija crnogorska grada, nedvosmisleno je pokazala da su od testiranih stabala dva starija od dva milenijuma, šest je starosti od 1000 do 2000 godina, 20 od 500 do 1000 godina, a ostala su ispod 500 godina starosti.
 
“Analiza je dio projekta ‘Jačanja konkurentnosti MSP u Crnoj Gori kroz razvoj klastera’ kojeg finansira EU, a kofinansira i sprovodi Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO) u saradnji sa UNDP za Ministarstvo ekonomije. Uzimanje uzoraka sprovodilo se od 16. do 23. novembra 2014. godine, uz pomoć Udruženja maslinara Bara i Ulcinja, Istanbulskog univerziteta i Fakulteta za bezbjednost hrane UDG” - kazao je Miodrag Latković iz Ministarstva ekonomije.
 
Sertifikati za analizirana stabla, koji su od juče u vlasništvu maslinara, veoma su važni za brendiranje ulja i zaštitu njegovog geografskog porijekla. Na to je ukazala Dubravka Radulović iz Ministarstva poljoprivrede, dok je ekspert UNIDO Vedat Kunt saopštio da su partneri projekta bile 14 kompanija iz Bara i Ulcinja.
 

“Te firme su u 2014. godini zapošljavale 51 radnika i koristile trećinu kapaciteta” - rekao je Kunt, navodeći da je jedan od prioriteta uvećanje takvog oblika učešća i saradnje, ali i realizacija boljeg marketinga za prodaju ulja i zaštitu životne sredine.
 
“U Istanbulu je rađena dendrohronološka metoda analize, kreirane su posebne formule, jer je stablo masline iznutra trulo. Korišćena su dva modula, a procjena starosti je dobijana aritmetičkom sredinom. Rezultati analize su korisni i za uljare i za turističku ponudu, jer sada imate nove atrakcije. Sva ova stabla su, sa pratećim podacima, mapirana na Google mapi” - istakao je ovaj ekspert.
 
Predstavnici turske razvojne agencije TIKA uručili su sertfikat za Staru maslinu Slađani Živanović, sekretaru barskog Sekretarijata za ruralni razvoj.
 
Izvjesno je da ne treba zaboraviti ni učinak barskih maslinara, koji su zbog činjenice da je ovakva analiza starosti maslinovih stabala na području dvije opštine veoma značajna, pokrenuli inicijativu za njenu realizaciju.
 
“Ipak, doprinos maslinara je samo ovlaš pomenut” - ukazao je predsjednik Udruženja maslinara Bara, Ćazim Alković. On je sa kolegom iz Udruženja, poznatim barskim maslinarom Sadetinom Peričičem, podsjetio da su komplikovanoj analizi prethodili izbor stabala na terenu, priprema za uzorkovanje, ali i promocija ideje, što nije bilo nimalo jednostavno, jer je čak i među maslinarima postojala doza sumnje.
 
Organizatorima se u ime maslinara iz Ulcinja zahvalio Džaudet Cakuli