Društvo

U čekanju azila, psi se truju

by Dragan Stojanović/Dan | 16:04:2015 | 11:41:22

Na području opštine nastavlja se trovanje pasa lutalica, a na meti su čak i kućni ljubimci. Iako su zasad nepoznati počinioci na više lokacija postavljali otrov, nadležne službe se još nisu oglašavale povodom tih slučajeva i nije poznato ko je uzeo zakon u svoje ruke i odlučio se na nehumanu akciju trovanja bespomoćnih životinja.
 
Beživotni leševi i rasnih i pasa lutalica, otrovani još nepoznatim otrovom i od strane nepoznatog trovača, osviću svuda od Velikog Pijeska do Sutomora. U samom gradu najviše su na udaru psi u Tombi, Čelugi i Starom Baru, gdje se dešava da u jednom dvorištu, odnosno kavezu, budu otrovana i po četiri psa. Ništa bolje ne prolaze ni psi čiji vlasnici žive na Topolici.
 
Iz barskog Društva za zaštitu životilja “Prijatelji LML” tvrde da je u posljednje vrijeme otrovano najmanje 150 pasa. Niko ne spori da su mnogobrojni psi lutalice na gradskim ulicama veliki problem, ali nema riječi opravdanja za drastične poteze, posebno za ugrožavanje pasa o kojima se brinu vlasnici.
 
Posljednji slučaj trovanja pasa na imanju Zorana Popovića u naselju Polje nije izazvao samo njegovo ogorčenje, već i bijes svih ljubitelja životinja, a posebno vlasnika rasnih pasa i lovaca. Popović je u dvorištu zatekao dva uginula psa i dvije mačke sa simptomima trovanja. Obavijestio je policiju koja je izašla na lice mjesta, a došao je i veterinarski inspektor, radi uviđaja. Na licu mjesta pronađeni su tragovi kontaminiranog mamca, domaće slanine zelene boje.
 
“Moja porodica i ja sumnjamo na jednog komšiju. Ipak, slučaj ćemo prepustiti policiji, neka oni otkriju ko je otrovao naše pse i mačke. Sva sreća što nije stradao neko od moje djece ili djece iz komšiluka koja dolaze kod nas da se igraju. Čekam zvanični nalaz nadležnih organa. Nadam se da će policija otkriti izvršioca, tim prije, jer sam im ukazao ko bi eventualno mogao to da uradi”, kaže on, dodajući da zakon predviđa i novčanu kaznu za one koji usmrte životinje.
 
“Dosad u Crnoj Gori, koliko znam, nije poznat slučaj da je neko pronađen i da je odgovarao za trovanje pasa lutalica ili kućnih ljubimaca, jer su i moja dva psa bili rasni. Trovači, na žalost, i dalje ostaju nepoznati i nedostižni pravdi. Pitam nadležne ko, osim nedužnih pasa, treba da nastrada od ovakvog zlokobnog ‘čišćenja’ da bi građani, skloni uzimanju zakona u svoje ruke, bili kažnjeni? Da li to treba da bude moje dijete? Ili neko drugo dijete, radoznalo, koje ode da se igra u parku, dvorištu kuće ili škole”, ogorčen je Popović.
 
Mila Matijašević, kojoj je takođe otrovan pas, kaže da se ne smije dozvoliti da bilo ko teroriše, zastrašuje i zlostavlja nedužne životinje.
 
“Niko u našem gradu ne smije ubijati one koje volimo, niti ugrožavati živote i zdravlje naše djece i životinja. Pojedinačnim akcijama i prijavama policiji nećemo učiniti ništa. Predlažem da se krivična prijava podnese protiv Opštine”, kaže ona.

 
Predsjednik Kinološkog društva “Jadran” Miodrag Vreteničić, poznati kinološki sudija i odgajivač pasa, zgrožen je zbivanjima u Baru. On naglašava da će se Društvo zvanično obratiti državnim organima i od njih zatražiti adekvatnu reakciju, jer niko nema prava da truje životinje.
 
Vreteničić dodaje da su barski veterinari već obavijestili policiju i Komunalnu policiju, ali da zasad još nema informacija da li je nešto urađeno tim povodom.
 
Azil za napuštene životinje jedan je od projekata koji je trebalo da bude završen odavno. Iz nadležnih opštinskih službi više puta je najavljivan početak izgradnje azila, ali se sve završavalo na obećanjima.
 
I opštinskim budžetom za 2015. godinu predviđeno je 50.000 eura za izgradnju azila. Predsjednik opštine dr Zoran Srzentić kazao je da nadpežni opštinski organi treba da odrede lokaciju koja bi odgovarala toj namjeni.
 
“To svakako mora biti usaglašeno sa mjesnim zajednicama, na prostoru koji neće imati uticaja na životnu sredinu i mještane, kao i da je u skladu s planskim dokumentima koja regulišu namjenu prostora”, kaže Srzentić.
 
U gradu pod Rumijom se sa izgradnjom azila kasni pet godina. Predsjednik OO Pozitivne Crne Gore Bar i odbornik u gradskoj skupštini Radomir Novaković saopštio je da je u vezi problema s psima lutalicama sakupljeno preko 2.000 potpisa građana Bara, kako bi se sazvala sjednica SO Bar. Predsjednik SO Osman Subašić kaže da će pitanje azila biti na dnevnom redu jedne od narednih sjednica lokalnog parlamenta, te da će biti donijeta adekvatna odluka.