Društvo

U petak počinje Kurban Bajram

| 26:10:2012 | 01:10:02

Najveći islamski praznik Kurban bajram počeće sjutra u petak, a slaviće se četiri dana. Prvog dana praznika obavlja se u sedam sati i 49 minuta u džamijama i mesdžidima bajramska molitva - Bajram namaz.
 
Svi muslimanski vjerski praznici računaju se po mjesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban Bajram pada dva mjeseca i deset dana poslije Ramazanskog Bajrama. Praznik se zove Kurban bajram zato što se na taj dan prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu kroz približavanje ljudima. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.
 
Kurban Bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Ćabe u Meki.
 
 
* * *
 
Neradni dani za vjernike islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori, povodom Kurban bajrama, biće petak, subota i nedjelja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz Ministarstva su pojasnili da vjernici islamske vjere imaju pravo na slobodne dane na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika.
 
“Državni i organi lokalne samouprave, javne ustanove i preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa, dužni da u praznične dane obezbijede obavljanje poslova, čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu”, kaže se u saopštenju Ministarstva.
 
* * *
 
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić uputio je bajramsku poruku iz svetog grada Meke, u kojoj pripadnicima Islamske zajednice u našoj zemlji i dijaspori poručuje da su “ljubav prema bližnjem i poštovanje prema drugačijem, osobina koju nam islam stavlja u dužnost”. “Neka vaša kurbanska žrtva i sadaka budu štit vama i vašim porodicama od svakog zla. Neka vaša bajramska radost bude priprema za vječitu radost u Dženetu, u hladu Allahovog zadovoljstva. Neka vam duše nikom zla ne misle, neka vaše ruke samo dobro čine. Bajramski dani neka u vaše domove donesu Allahovu milost, napredak, uspjeh i sreću”, rekao je Fejzić.
 
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Kurban-bajram svim građanima islamske vjeroispovijesti, vjernicima, starješinstvu i Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.
 
“Želim da uzvišeni praznični dani proteknu u ispunjenju univerzalnih duhovnih i etičkih poruka i budu putokaz zbližavanju, dobroti i milosrđu u plemenitoj težnji obnove i snaženja porodičnih i prijateljskih vrijednosti i veza” – navodi se u čestitki Vujanovića.
 
Premijer Igor Lukšić čestitao je Kurban Bajram reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću i svim građanima islamske vjeroispovjesti, uz želju da predstojeći praznik donese mir, zdravlje i prosperitet.
 
“Praznik Kurban Bajram je još jedna dobra prilika da se podsjetimo na moralne i duhovne stožerne vrijednosti islama: vrijednosti pravde, humanosti, mira, milosrđa i ljubavi za naše bližnje”, naveo je Lukšić u čestitki.
 
On je, kako je kazao, uvjeren da će ta četiri dana Kurban Bajrama za sve muslimane biti vrijeme kada će, uz poštovanje tradicije i međusobnim uvažavanjem, sa svojim porodicama i društvom u cjelini uživati u blagodetima praznika.
 
Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić čestitao je reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću, kao i svim vjernicima, Kurban Bajram, i poželio im da ostvare sve želje i nade iz svojih molitvi.

On je naveo da je uvjeren da će vjernici islamske vjeroispovijesti i nastupajuće praznične dane slaviti sa susjedima svih vjera.

“I po ko zna koji put u istoriji pokazati da su međusobno poštovanje i tolerancija, širenje ljubavi prema najbližima i svim ljudima dobre volje, vrijednosti crnogorske države kojima se ponosi već vjekovima”, poručio je Krivokapić.