Društvo

Uhapšen Nebojša Bošković, vlasnik Melgonia Primorke

by Vijesti | 21:04:2015 | 20:07:33

Nebojša Bošković (51), vlasnik “Crisma grupe” iz Podgorice i barske “Melgonia Primorke” jedan je od uhapšenih u policijskoj akciji “Baron”.
 
Policija je, pored Boškovića, uhapsila i Natašu Golović (31) iz Nikšića, zbog sumnje da su računarskim prevarama prisvojili više od milion i po eura.
 
Treći osumnjičeni je Beograđanin Miloš Čujović (31) koji se već nalazi u zatvoru u Spužu.
 
“Na osnovu kriminalističke obrade u ovom predmetu sumnja se da je na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije formirano kriminalno udruženje u cilju vršenja krivičnog djela ‘računarska prevara’, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima ove kriminalne grupe i drugima licima. Organizator ovog kriminalnog udruženja, kako se sumnja, je N.B, a pripadnici su M.Č. i N.G, dok je jedan broj lica – stranih državljana, čiji je identitet našim policijskim službenicima poznat, za potrebe ovog kriminalnog udruženja otvarao račune u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Albaniji”, saopšteno je iz Uprave policije.
 
Iz UP navode da se sumnja da su Bošković, Golović Čujović, uz učešće stranih državljana čiji je identitet poznat policiji, u kriminalnim radnjama kriminalne grupe, putem računarske prevare, uspjeli da prvo sa računa oštećenih fizičkih lica – stranih državljana, kao i pravnih lica, otvorenih u poslovnim bankama na teritoriji Švajcarske i Lihtenštajna, transferišu veće novčane iznose u korist računa fizičkih lica, navedenih stranih državljana, za koje se sumnja da su učestvovali u tim kriminalnim radnjama, te pravnih lica u vlasništvu tih stranih državljana, a koji su otvoreni u poslovnim bankama na teritoriji Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije.
 
“Sumnja se da je jedan dio tih novčanih sredstava, nakon opisanih radnji, u kratkom vremenskom intervalu, putem e-bankinga, zatim transferisan u korist računa drugih fizičkih i pravnih lica koji su otvoreni na teritoriji Kine, a da je drugi dio novca podizan u gotovini na teritoriji navedenih susjednih zemalja, te da je taj dio novca potom transportovan u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju Uprave policije i dodaje da su Bošković, Golović i Čujović, kako se sumnja, vršeći krivična djela koja im se stavljaju na teret, uz učešće stranih državljana u tim kriminalnim radnjama, sa računa lica iz Švajcarske i Lihtenštajna uspjeli da transferišu novac u ukupnom iznosu od 1.446.171,80 eura, od čega su nadležni organi privremeno blokirali 249.425 eura.
 
Bošković i Golović su, uz krivičnu prijavu, privedeni zamjeniku Višeg državnog tužioca u Podgorici, zbog osnovane sumnje da su, na organizovan način, počinili krivična djela “kriminalno udruživanje” i “računarska prevara”, a krivičnom prijavom obuhvaćen je i Čujović, koji se nalazi u ZIKS-u.