Društvo

Ministarstvo se napokon oglasilo o bolestima masline

| 12:05:2015 | 12:18:21

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavijestilo je juče i zvanično javnost da postoji veliki rizik od unošenja štetnog organizma Xylella fastidiosa iz Italije na teritoriju Crne Gore.
 
“Na jugu Italije, u pokrajini Pulja pojavila se bolest brzog sušenja masline koju prouzrokuje ova fitopatogena bakterija. Osim na maslini, prisutnost bakterije potvrđena je i na još nekoliko biljnih vrsta, uključujući badem i oliander, na kojima su primijećeni simptomi kao što je uvenulost rubova listova i brzo propadanje. Kako sprovedene fitosanitarne mjere nijesu dale očekivane rezultate, oko 800 hiljada osušenih stabala maslina iskrčeno je u Italiji”, navodi se u saopštenju Ministarstva.
 
Na osnovu analize rizika, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - Fitosanitarna uprava pripremila je Naredbu o zabrani unošenja bilja Catharanthus G. Don, Nerium L., Olea L., Prunus L., Malva L., Portulaca L., Quercus L., i Sorghum L. porijeklom iz Italije - pokrajina Pulja. O pripremljenoj Naredbi obavještena su fitosanitarna inspekcija i uvoznici sadnog materijala. Za fitosanitarnu inspekciju pripremljeno je uputstvo sa kratkim informacijama o štetnom organizmu Xylella fastidiosa.

 
U narednom periodu fitosanitarna inspekcija će prilikom unošenja sadnog materijala - biljaka domaćina porijeklom iz dijelova Italije za koje nije na snazi zabrana unošenja, osim pregleda dokumentacije, vršiti detaljni zdravstveni pregled na prisustvo Xylella fastidiosa. Osim pojačane kontrole, prilikom unošenja sadnog materijala, pojačaće se i unutrašnja kontrola u vrtnim centrima i rasadnicima na već unešenom sadnom materijalu porijeklom iz Italije.
 
U Program fitosanitarnih mjera za 2015. godinu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - Fitosanitarna uprava uvrstila je i program praćenja ovog štetnog organizma na teritoriji Crne Gore. Portal Analitika, zbog važnosti, objavljuje saopštenje Ministarstva integralno.
 
Bakterija Xylella fastidiosa se iz zaraženih u nezaražena područja može proširiti zaraženim sadnim materijalom ili insektima-vektorima koji su prenešeni zajedno sa materijalom. Unutar zaraženog područja i na manje udaljenosti glavni način širenja je lokalno prisutnim insektima-vektorima.
 
Na maslini simptomi počinju sa promjenom boje i otpadanjem lišća, uvenućem i sušenjem vršnih mladara i izbojaka smještenih u gornjem dijelu krošnje, sušenjem i propadanjem mladara i grana i pojavom nekroza.