Društvo

Sahranjen Vučko Slavković

by Željko Milović | 29:05:2015 | 19:22:35

Juče je u Baru sahranjen Vukajlo Vučko Slavković, bivši fudbaler „Mornara“, fudbalski sudija i trener.

Kao srednjoškolac, počeo je da igra 1954. kod čuvenog trenera Florijana Matekala u „Budućnosti“ iz Podgorice, gdje su se njegovi doselili početkom Drugog svjetskog rata iz Đakovice.

Dvije godine kasnije je prešao u cetinjski „Lovćen“, a nakon toga dolazi u klub koji mu je ostao najveća ljubav, i u kome je proveo deset sezona – barski „Mornar“ i njegov Stadion kod Darovih topola. Uvijek je isticao da u njegovom srcu posebno mjesto ima Pristan, gdje je živio, i vrijeme provedeno u „plavom“ dresu. Igrao je na mjestu centarhalfa, odlikovao se dobrim pregledom igre i jakim šutem, i bio igrač i kapiten dok su za „Mornar“ igrali Anto Radović, Ruca Perović, Čkiljo Mijović, Lazar i Bato Krcalović, Vasko Prelević, Čiča Vukčević, Danilo Delibašić...

Bio je fudbalski sudija u Republičkoj ligi pet sezona, a početkom sedamdesetih i trener mlađih kategorija u FK „Mornar“. Trenerskom poslu se vratio 2003. kada se prihvatio vođenja ekipe OFK „Bar“.

Radio je kao vozač kompanije „Rumijatrans“, a stariji Barani ga pamte po kamionu kojim je dolazio na treninge i utakmice i odlazio s njih, trubeći od Pristana do Topolice ako bi njegov „Mornar“ pobijedio. Poseban kuriozitet je da je vozio „Montenegroturistov“ autobus kojim su jugoslovenski fudbalski reprezentativci doveženi u Italiju, na Mundijal 1990. godine.

Vučko Slavković je dobitnik priznanja „Zaslužni fudbalski radnik“ koje dodjeljuje Fudbalski savez Opštine Bar.