Društvo

Voda i putevi problemi MZ Bar V

by Dragan Stojanović (Dan) | 04:06:2015 | 12:59:26

Prema riječima predsjednika odbora MZ Omera Velovića, veliki problemi mještana mjesne zajednice Bar 5, koju čine naselja Zupci, Sustaši, Tuđemili, Marovići i Mandarići, su vodosnabdijevanje i putna infrastruktura.
 
“Od početka juna do oktobra kuburimo s nestašicom vode, a vodosnabdijevanje je crna tačka ove MZ. Još ranije je izgrađena prva faza vodovoda, od skretanja za Androviće do trafostanice Marovići. Ostalo je da se odrade druga i treća faza. Postoji projektna dokumentacija, međutim, s obzirom na ekonomsku krizu, ne znamo kada bi to moglo da bude završeno. Ostali djelovi mjesne zajednice uglavnom su dobro snabdjeveni vodom. Oni koji nemaju redovno vodosnabdijevanje snabdijevaju se iz cisterni, a za četiri kubika vode plaćaju 20 eura, tako da je to dodatni udar na kućni budžet. Mještani Tuđemila i Zubaca nemaju problema s vodosnabdijevanjem”, kaže Velović.
 
On ističe da je elektrosnabdijevanje na području ove mjesne zajednice dobro.
 
“U međuvremenu je rekonstruisana niskonaponska mreža i popravljena je ulična rasvjeta. Jedino je ostalo da se potrošačima u Zupcima priključi trofazna struja. Takođe, da se dovrši i dio ulične rasvjete kod škole u Zupcima, i do kuće Ilije Vukotića, a imamo obećanje od nadležnih iz Elektrodistribucije i Komunalnog preduzeća da će se ovaj posao privesti kraju”, kaže on.
 
Mještanima ove MZ najviše problema stvara loša putna infrastruktura, odnosno put od Bara prema Virpazaru preko Sutormana.
 
“Ovaj put je žila kucavica naše mjesne zajednice. Put Bar-Virpazar preko Sutormana je u vrlo lošem stanju, i o tome smo obavijestili sve nadležne organe. Taj pravac su posebno uništili nelegalni prodavci koji koriste baze na području Sutormana, i tako još više uništavaju put koji je u lošem stanju. Ne poštuju se znaci ograničenja tereta, koji ne smije da pređe sedam tona. Ove znake su nekoliko puta uklanjali oni koji tuda prolaze teškim kamionima. Takođe, put preko Sutormana pregvoren je u više nelegalnih deponija, gdje se odlaže razni otpad, građevinski namještaj i drugo. Komunalno preduzeće je više puta čistilo i uklanjalo ove deponije, ali uzalud. Smatramo da službenici Komunalne policije makar dvaput sedmično treba da obiđu ovaj teren, jer je to, vjerovatno, jedini način da se ovome stane na kraj”, kaže on, dodajući da na ovom putu ima nekoliko klizišta.
 
“Uspjeli smo da tokom godine saniramo klizišta, i time pomogli da ovaj put bude koliko toliko bude prohodan. Na seoskom putu za Velembuse urađeno je dosta toga, a ostalo je još da se asfaltira oko 300 kvadrata. Na putu Zupci - Mlin Smatljika - Dumezići urađeno je 700 metara puta i preostalo je da se uradi još toliko”, kazao je Velović.
 
“Stradao je i maslinarski put od Sustaša preko Svetog Vića, koji je zaista u vrlo lošem stanju, a za to su krivi nelegalni graditelji. Neophodno je da se taj put što prije naspe, jer bi jedino tako mogao biti korišćen, Rekonstrukcija ovog puta je prioritet, i mi smo o tome obavijestili nadležni sekretarijat. Put prolazi kroz jedan od najljepših djelova barske opštine. Ova dionica je i alternativa putu za Podgoricu kroz tunel Sozinu, a važan je i zbog turističkih potencijala Sutomora. Ovo područje predstavlja pluća grada Bara, i pravo je mjesto za odmor. Poseban problem na ovom putu su i dva klizišta aktivirana nakon nekoliko poslednjih poplava, koja su prijetila da potpuno prekinu saobraćajnu komunikaciju. Klizišta posebno predstavljaju problem kad se na tom dijelu sretnu teretni kamioni ili autobus s đacima. Uspjeli smo, ipak, da ih ove godine koliko toliko saniramo, i učinimo upotrebljivim put, ali je to prioritet za našu mjesnu zajednicu, bez obzira na ekonomsku krizu”, ističe Velović.
 
Prema riječima direktora Agencije za investicije Omera Vukića, krajem decembra prošle godine predsjednik opštine dr Zoran Srzentić je formirana komisija, sa zadatkom da s aspekta bezbjednosti saobraćaja izvrši analizu javnih puteva na teritoriji Opštine Bar i evidentira kritične tačke.
 
“U pravcu rješavanja ovih problema Opština je u maju ove godine raspisala javni poziv za odabir najpovoljnijeg ponuđača za asfaltiranje puteva po mjesnim zajednicama, na iznos od 495.000 eura. Ponude se otvaraju 9. juna, i izabraćemo najpovoljnijeg izvođača, nakon čega bismo krenuli u posao prema prioritetima”, kaže Vukić.