Društvo

Počela gradnja gasulhane u Gorani

by Željko Milović | 04:06:2015 | 13:12:25

Mještani Gorane juče su počeli izlivanje temelja za podizanje gasulhane (prostorije za obredno kupanje pokojnika).
 
Gradnja je započeta na inicijativu iseljenika iz SAD i mještana Gorane, a projekat je uradio besplatno ulcinjski arhitekta Fuad Mavrić. Najveći dio sredstava su donirali iseljenici Redžep Nikezić i Adžija Metanović iz Čikaga, a značajan dio novca je obezbijeđen od strane mještana. Očekuje se da se uključi i ostatak goranske dijaspore.
 
„Radovima i prikupljanjem sredstava rukovodi Odbor mještana Gorane. Prva faza izgradnje obuhvata grube radove koji bi trebali biti gotovi do polovine jula. Ostatak radova će uslijediti zavisno od priliva sredstava, a očekujemo da će mještani koji se bave određenom vrstom zanatskih radova volonterski odraditi taj dio poslova i na gasulhani. U svakom slučaju, zahvaljujemo mještanima koji su pomogli na čišćenju zemljišta i donirali novac koliko je ko mogao, i, naravno, našoj dijaspori“, kaže za Bar Info Asim Andrić, član Odbora za izgradnju gasulhane.
 
Gasulhana u Gorani se podiže na vakufskom zemljištu kojeg je poklonio Adžija Nikezić iz Polja ulcinjskoga, odmah pored najmlađe džamije u ovom dijelu opštine. Sagradili su je na temeljima starog objekta mještani i iseljenici 1995. godine.