Društvo

Od 15. juna nova obuka za spasioce na plažama

| 08:06:2015 | 11:14:50

Crveni krst Crne Gore najavio je da će u Sutomoru biti organizovana još jedna obuka za nove i tri ovjere za postojeće spasioce.
 
Na prethodne tri obuke za nove spasioce i provjerama za postojeće spasioce, ukupno 412 spasilaca na vodi je dobilo ili ovjerilo licencu, čime su stekli mogućnost da budu angažovani tokom nastupajuće turističke sezone.
 
Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi - 377, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca.

 
Oni koji žele da postanu spasioci na vodi imaju još jednu priliku za to ove godine, na četvrtoj obuci, koja počinje 15. juna u Nastavnom centru Crvenog krsta Crne Gore za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru. Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni norme: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).
 
Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.