Društvo

Rumija i Jezero potencijalna Emerald područja

| 09:06:2015 | 23:05:57

Vlada Crne Gore objavila je spisak od 32 potencijalna Emerald područja, kojima je potrebna specijalna zaštita u prvom redu biljnog i životinjskog svijeta.
 
Na spisku potencijalnih specijalno zaštićenih područja, koja su objavljena na sajtu Savjeta Evrope, nalaze se u barskoj opštini samo planina Rumija i Skadarsko jezero.
 
“Ova područja predstavljaju potencijalna NATURA 2000 područja-ekološka mreža od značaja za Evropu, čiji prijedlog smo obavezni da dostavimo Evropskoj komisiji prije ulaska naše zemlje u EU, kao jedan od uslova”, navodi se u Vladinom dokumentu.
 
Pored Rumije i Jezera, predloženi su Kotorsko-risanski zaliv, Platamuni, Ostrvo Katič sa Donkova i Velja seka, Tivatska solila, Buljarica, brdo Spas, plaža Pećin, Orjen, Lovćen, Velika plaža i Solana, Šasko jezero, Rijeka Bojana, Knete, Ada, Ćemovsko polje, pećina u Đalovića klisuri, rijeka i kanjon Cijevne, kanjon Male rijeke, kanjon Mrtvice 2, Komarnica, Ostatak kanjona Pive, Golija i Ledenice, Komovi, Durmitor, Bjelasica, Visitor sa Zeletinom, Prokletije, Hajla, Sinjajevina, Bioč, Maglić i Volujak, Ljubišnja, dolina Lima  i dolina Ćehotine.
 
Kao i za druge zemlje koje su u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i za Crnu Goru je Savjet Evrope predvidio program uspostavljanja Emerald mreže. Za Crnu Goru ovaj projekat je predstavljao i pripremnu aktivnost u implementaciji Konvencije za očuvanje evropske divlje flore i faune i njihovih prirodnih staništa (Bernska konvencija), koja predstavlja glavni instrument zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i njihovih staništa, koju je Crna Gora ratifikovala 2009. godine.