Društvo

Radnici Primorke tužne žrtve tranzicije

by Dan | 19:06:2015 | 10:45:46

Radnici “Melgonija Primorke”, iako imaju izvršne presude u svoju korist prema kojima im se duguje deveg plata, porezi i doprinosi za nekoliko godina, ne mogu da naplate svoja potraživanja jer preduzeće koje je nekad bilo jedno od uspješnijih u državi, gotovo da nema ništa od imovine.
 
Predsjednik Sidnikata poljoprivrede, duvanske i prehrambene proizvodnje Veljko Baošić rekao je da je “Melgonija Primorka” primjer neuspješne privatizacije.
 
Skoro 60 radnika bukvalno se nalazi na ulici, nije im povezan radni staž, ne mogu da odu ni u penziju. U godinama nacionalizacije nastala je “Primorka Bar” koju je privatizovao “Atlas fond” 2005. godine, i imali su 600 zaposlenih. Od toga nastaje AD Primorka, koju je privatizovala “Krisma motors” u vlasništvu Nebojše Boškovića. Bošković se dovodi u vezu sa više kompanija i sve što je on privatizovao danas je zatvoreno i uništeno. Zbog loših privatizacija koje je Bošković napravio, bez posla je ostalo 2,5 hiljada radnika.
 
Baošić je podsjetio da su, nakon što je “Melgonija Primorka” otišla u stečaj u aprilu prošle godine, radnici prebačeni u novo preduzeće, odnosno u “Primorku group” koja je uvedena u stečaj 27. janura ove godine. Nakon toga, formirana je Gradska pekara koja je radila samo nekoliko mjeseci.

 
Sindikat poljoprivrede je tražio uvođenje stečaja u “Primorku group”, kako radnici ne bi radili uzalud.
 
Baošić je istakao da je rođak Nebojše Boškovića, Nenad Bošković, nakon što je pretvorio “Primorku” u Gradsku pekaru, preuzeo 60 radnika. On takođe tvrdi da je novi vlasnik, formirajući paralelne žiro račune, izbjegavao plaćanje dobavljačima i povjeriocima.
 
“Tri mjeseca u toj kompaniji radnici nijesu dobili platu”, saopštio je Baošić.
 
On je naglasio da četiri miliona eura koje je Vlada dala kao garanciju za kredit od 14,4 miliona eura Melgonija Primorki 2010. godine, nijesu uložena u kompaniju.
 
“Od tih para nijesu imali nikakve koristi ni radnici, ali ni preduzeće. Kasnije je veliki dio kompanije izgorio, ne bi li se ko zna šta sakrilo”, kazao je Baošić.
 
Predsjednik Sindikata radnika barskog preduzeća Dragan Stojović je rekao da su najviše ispaštali radnici.
 
“Mogu slobodno reći da su radnici ‘Primorke’ mučenici koji nijesu dobili ni ono što su krvavom mukom i znojem stekli i zaradili. Od ‘Primorke’ je ostalo samo pekarstvo i pekari, sve ostalo je prodato u staro gvožđe. Nad nama je izvršen strašan zločin, a nijesu nam platili ni našu muku koju smo uložili”, rekao je Stojović.
 
Radnici “Primorke” pisali su premijeru Milu Đukanoviću. predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću, VTD-u Ivici Stankoviću kako bi im pomogli, međutim, do danas nijesu dobili odgovor.
 
“To je dokaz da smo prepušteni sami sebi i da smo žrtve tranzicije. Nijesmo krivi za situaciju koja nas je zadesila jer smo pošetno radili, a ništa nijesmo zarađivali, dok su vlasnici na našim leđima sticali enormno bogatstvo”, poručili su radnici.