Društvo

Protest protiv naftnih bušotina i u Baru

| 20:06:2015 | 16:22:45

Nevladine organizacije Green Home, ADP Zid, NVO Naša Akcija i NVO Zeleni Crne Gore su organizovale sinhronizovanu protestnu akciju “Ne nafti - zaustavimo bušenje Jadrana” koja je održana na plaži Šušanj i u Barskoj marini, u sklopu regate Latinsko jedro “, saopštili su iz NVO Green Home.

Kako je saopšteno iz Green Homea, akcija je jedan u nizu napora da se zaustavi dalja inicijativa Crne Gore i država u okruženju na vađenju nafte iz podmorja, da se podrži ekonomija koja se ne zasniva na fosilnim gorivima i pokrene stvarna inicijativa za održivi razvoj lokalnih primorskih zajednica i zaštitu njihovog prirodnog nasleđa i ukupne životne sredine Jadranskog mora.

U saopštenju se dodaje da je Bar jedan od gradova u kojem se operativni blokovi za istraživanja i naftne operacije nalaze najbliže samoj obali, pri čemu bi u slučaju većeg izlivanja nafte, naftna mrlja u vremenskom roku manjem od sat vremena, stigla do gradskih obala.

“Time bi nepovratno bio uništen, ne samo biodiverzitet, nego i naša obala, lokalni turizam i kvalitet životne sredine i zdravlje građana. Vjerujemo da bi jedan ozbiljan model morskih struja i distribucije naftnog filma u slučaju nesreća koje bi se mogle desiti na jednoj ili više platformi, a poredeći sa preskromnim crnogorskim kapacitetima za sprečavanje ovih havarija, pokazao koliko je ovaj projekat rizičan i bespovratno štetan”, kazali su iz Green Homea.