Društvo

Novi američki brod u Baru

| 25:06:2015 | 12:56:20

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država “USS Fort McHenry” (LSD-43) stigao je u luku Bar gdje će boraviti od 24. do 28. juna  u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti . 
 
Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Tomas Ulmer (Thomas Ulmer) i članovi posade susrešće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara.  Komandant Ulmer će se sastati sa gradonačelnikom Bara Zoranom Srzentićem i komandantom crnogorske Mornarice kapetanom Darkom Vukovićem. Članovi posade broda sa kolegama iz crnogorske Mornarice učestvovaće i u projektu posvećenom lokalnoj zajednici u Srednjoj školi “Niko Rolović”.  
 
Ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva čiji je cilj unapređenje pomorske bezbjednosti i sigurnosti.
 
Brod je dobio ime po istoimenom lučkom utvrđenju u kojem je prije 201 godinu (1814) stvorena američka nacionalna himna i 1987. godine postao je treći brod iz klase Whidbey Island Dock Landing u Mornarici SAD. Brod je pomogao u akciji čišćenja nakon izlivanja Exxon Valdez nafte, učestvovao je u operaciji “Pustinjska oluja” i brojnim vježbama sa azijsko-pacifičkim zemljama.  “USS Fort McHenry” posvećen je, takođe, humanitarnim misijama. Učestvovao je 2005. u operaciji “Jedinstveni odgovor” dopremanja humanitarne pomoći žrtvama cunamija.  U januaru 2010. brod je pomagao u dopremanju pomoći žrtvama zemljotresa na Haitiju.    
 
Brod “USS Fort McHenry” usidren je u Mejportu (Mayport), država Florida.  Dom oko 700 oficira i mornara, brod nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, fitnes centre, biblioteku i šoping prostor.