Društvo

Luka Drašković na šahovskom šampionatu države

by Ilija Kovačević | 29:07:2015 | 11:14:43

U Pljevljima se održava 67. seniorski Šahovski šampionat za muškarce i žene, a među 12 šahista je i Baranin Luka Drašković, član ŠK “Rumija”.
 
Na premijeri, u prvom kolu i derbiju velikih nada Luka Drašković je crnim figurama savladao Nikolu Potparu, takođe nekada člana ŠK “Rumija”. U drugom kolu izuzetno uzbudljiva i lijepa, sa mnoštvo taktičkih udara, bila je partija Drašković – Kalezić. Igrana je francuska odbrana u kojoj je crni nametnuo veoma komplikovanu borbu. Kada je ostvario materijalnu prednost , Kalezić je imao tehničkih problema da realizuje prednost, ali je mu je u dalekoj fazi partije to ipak uspjelo.
 
U trećem kolu, mladi Baranin je pobijedio bez borbe. Internacionalni majstor Đorđije Kontić se nije u predviđenom vremenu pojavio u sali za igru, pa je sudijama turnira preostalo da proglase trijumf mladog Draškovića. Kontić je isključen sa turnira, pa su svi rezultati Kontića brisani i turnir se nastavlja sa 11 učesnika.
 
U četvrtom kolu je zabilježen remi u partiji Drašković – Vujošević. Naš najmlađi internacionalac je propustio da ostvari prednost u otvaranju, a u drugom dijelu partije Vujošević je igrao odlično i imao malo bolju poziciju. Remi je sklopljen u završnici raznobojnih lovaca, kada su iscrpljene sve mogućnosti za igru.