Društvo

VIDEO: Spičansko veče za sve generacije

by Vesna Šoškić | 28:08:2015 | 15:22:48

Svaki dio barske opštine ima specifičnu tradiciju, kulturu, običaje, koje mještani žele da pokažu turistima, ali i podsjete starosjedioce na zajedničke kulturološke vrijednosti. Spič-Sutomore od ove godine ima svoju manifestaciju, koja je u toj funkciji – “Spičansko veče” je održano na platou ispred hotela “Sato” i “Porto sole”.
 
“Spičansko veče” počelo je defileom mažoretki Plesnog studija “Habanera”, izlagačima autentičnih proizvoda i kulinarskih specijaliteta spičanskog kraja, a nastavljeno muzičko-zabavnim programom.

 
Manifestaciju su organizovali NVO Za novo i ljepše Sutomore i Udruženje tamošnjih privrednika i ugostitelja, već prepoznatljivih u javnosti po nizu akcija: čišćenju i uređenju zelenih površina, uklanjanju stoke sa sutomorskih ulica, oživljavanju kulturnog života tog dijela barske opštine.
 
“Ime nam sve govori – ‘Za bolje i ljepše Sutomore’. Grupa građana se ujedinila, bez ličnih interesa kako bi poboljšala kvalitet života u našem kraju u svim segmentima. Želimo da budemo prepoznati kao atraktivna turistička destinacija. I ovom manifestacijom hoćemo da privučemo pažnju na naše lijepo Sutomore”, kazala nam je Slobodanka Hrvatin, članica NVO, a predsjednica Milica Milić dodala da će prezentiraćati običaje turistima, ali i podsjetiti mještane na potrebu druženja i zajedničkih akcija.
 
Mještanin, pripadnik jedne od najstarijih spičanskih porodica, učitelj Nikola Jelić, kazao je kako je “Spičansko veče” pokazalo dio bogate tradicije Sutomora, koja se ogleda, ne samo kroz kulinarske specijalitete - štufadu, lokum, roštule, patišpanj, tikvanik, već i kroz drugo, vrijedno kulturno-istorijsko nasljeđe.
 
“Imamo Ratac, tvrđave Tabija i Nehaj, jedinstvene dvooltarne crkve iz XII vijeka, zajedničko pravoslavno i katoličko groblje, što potvrđuje duhovno bogatstvo i zajedništvo ljudi”, naglasio je Jelić.
 
Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe sublimirano je i u predstavi KUD “Jedinstvo” – “Spičanska svadba”, koja je u okviru manifestacije prikazana brojnoj publici.
 
Goste i domaćine pozdravio je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić, koji je rođeni Spičanin. Sa nostalgijom se sjeća djetinjstva i odrastanja u Sutomoru.
 
“Sjećam se Sutomora, od hotela ‘Nikšić’, pekare čuvenog Eleza, do biblioteke u kojoj nam je Boško Begović izdavao knjige. Na izlete smo išli u Spičansko polje, Mirošicu, a profesor jezika Vicković nas je vodio na Golo brdo, gdje smo imali nastavu u prirodi. Sva su ta sjećanja davna, ali nijesu izblijedjela. Tu sam odrastao, završio školu, otišao na studije”, kazao je predsjednik Srzentić, koji je naglasio da će se “podjednako ulagati u svaki kutak barske opštine”.
 
“Pozitivna energija ljudi odavde, uz podršku lokalne uprave, kao specifična sinergija, trebalo bi da doprinese pretvaranju Sutomora od populističke u elitnu turističku destinaciju. Izgradnjom nekoliko hotela visoke kategorije, među kojima je i prestižni ‘Porto sole’, domaćin ove večeri, već se krenulo tim pravcem, a predstoji ili je u toku izgradnja kružnog toka, uređenje željezničke stanice, vodovodne i kanalizacione mreže, rezervoara u Đurmanima, za bolje vodosnabdijevanje visočijih zona, popločavanje glavne, obalne ulice, izgradnja Trga”, rekao je dr Srzentić.

 
“Spičanskom noći” bili su odušpevljeni i domaćini i gosti. Među njima je i Rus Egor Chebykin, koji dva mjeseca boravi u Sutomoru. “Ovo je divna manifestacija. Uživamo večeras u Sutomoru, koje je, inače lijepo. More, puno divnih restorana, hotela. Sviđa mi se usluga i ljudi”, pričao je oduševljeno stalni posjetilac iz Rusije.
 
 U muzičkom dijelu “Spičanske večeri” nastupili su barski muzičari: bend “Akademia” i Goran Pejović Gula, i gosti iz Srbije folk pjevači Dejan Matić i Milena Ćeranić. Voditelji programa bili su novinar Radio Bara Milan Vujović i spikerka Brankica Mandić.