Društvo

Petar (5) i Aleksa (9 godina) na Rumiji

by Darija Marđokić | 07:10:2015 | 16:52:21

Grupa žitelja naselja Gretva kod Starog Bara u subotu se popela na vrh Rumije, a u ekspediciji su bila i dva djeteta - petogodišnji Petar Pukić i devetogodišnji Aleksa Đuković.
 
Gretvani, kažu, imaju običaj da se skupe, posebno ako dođe neko od mještana ko živi sa strane. taklo je bilo i sada - Lovro Barlović je došao iz Zagreba i izrazio želju da ide na Rumiju, pa su se na put do vrha planine otisnuli Mladen Demirović, Lovro Barlović, Petar Pukić stariji, Matija Pukić, Adem Lukolić, Branko Maljević, Dobrivoje Đuković, Marjan Pukić, Ivan Pukić, Erol Lukolić, Aleksa Đuković, Petar Pukić mlađi i Marko Pukić.

 
Najmlađi među njima, Petar, popeo se na vrh bez ičije pomoći.
 
„Malo sam mu ja pomagao u nekim dionicama gdje je bilo teško, dao sam mu štap i povukao ga, ali to se ne broji“, objašnjava Petrov otac, Marko.
 
Tog dana su na Rumiji bile tri generacije porodice Pukić - najstariji član, đed Petar – Peko (54), sin Petar i otac Marko (30).

 
Iako se niko od njih ne bavi aktivno planinarenjem, svi su savladali vrh - jedni teže, drugi lakše, ali cilj je ostvaren. Kako kaže Marko, uspon je bio zanimljiv i bilo je lijepo druženje.
 
„Do Dobroga Dola smo došli kolima, a odatle smo nastavili pješke. Pratili smo stazu koja je označena. Kada smo krenuli da se penjemo, već u prvih 15-20 minuta odvojilo se nekoliko grupa, jer smo Dobrivoje i ja bili sa sinovima pa smo zaostajali, stariji su bili još iza nas, dok su mlađi išli brzim korakom kao iskusni planinari“, ističe Marko Pukić.

 
Uspon je trajao dva sata sa kraćim odmorima.
 
Petar se sa đedom često igra planinara, ali se nikad nije penjao.
 
„Kad smo išli ka vrhu, penjao se odlično i mogu reći da je bez puno muke izašao na vrh. Kada je krenulo spuštanje, to je bilo malo problematično zato što na Rumiji ima dosta rastresitog materijala po kojem se klizi. Za nas starije to nije strašno, ali za djecu jeste. Uglavnom, držali smo se za ruke, malo po malo i spustili se“, kazao je Marko.