Društvo

VIDEO: Tika donirala Informatički kabinet Srednjoj ekonomskoj

by Vesna Šoškić, photo by Sergej Zabijako | 27:10:2015 | 22:43:34

Međunarodna turska agencija za razvoj i saradnju  “Tika” donirala je opremu za Informatički kabinet Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi. Osavremenjivanje nastave puno će koristiti učenicima i profesorima škole, u okviru koje je nedavno osnovan i Preduzetnički centar.

 
Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola u Baru od danas ima moderno opremljen kabinet informatike, sa dvadeset novih kompjutera i “pametnom tablom” sa svim pratećim elementima. Kabinet je opremljen i novim namještajem. Ovo je još jedna u nizu vrijednih donacija turske agencije “Tika”, koja je, od 2007. godine, od kada djeluje na području Crne Gore, uložila sredstva u više desetina projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, infrastrukture.

 
Mustafa Jazici, koordinator, naglasio je da je turska vlada preko agencije “Tika” realizovala ukupno 50 projekata iz obrazovanja, ali i niz drugih.
 
“Posljednji veliki projekat je opremanje Urgentnog bloka u Kliničkom centru Crne Gore. Prije toga barskoj Opštoj bolnici donirali smo ultrazvučne aparate iz oblasti kardiologije i ginekologije i rekonstruisali policijsku stanicu u Ostrosu. Drago nam je što smo danas SEUŠ poklonili novi informatički kabinet, jer je ulaganje u obrazovanje naš najvažniji posao”, kazao je Jazici.

 
Direktorka škole Tanja Spičanović istakla je da se kultura jedne zemlje ne ogleda u tome koliko i što ima, već koliko je spremna da to podijeli sa drugima.
 
“Zato smo veoma zahvalni turskoj vladi i ‘Tiki’, a novi informatički kabinet znatno će unaprijediti nastavu, jer u kontekstu novih tehnologija, obrazovanje je nezamislivo bez računara”, kazala je Spičanović, koja je podsjetila da je nedavno osnovan Preduzetnički centar u okviru škole, sa 6.000€, takođe pomogla turska kompanija “Port of Adria”.

 
Svečanom otvaranju novog kabineta prisustvovao je i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.
 
“Drago mi što smo danas ovdje i što je ovaj gest još jedna potvrda dobrih i prijateljskih odnosa dvije zemlje. Siguran sam da nema građanina Crne Gore koji nema rođake i prijatelje u Turskoj. Želimo da to njegujemo i unapređujemo”, kazao je ambasador Galip, koji je, osvrćući se na najnoviju “Tikinu” donaciju - informatički kabinet, u razgovoru sa novinarima duhovito prokomentarisao: “Kada vam danas dođe neki gost, ponudite mu kafu, slatko, ali odmah i wireless šifru da koristi internet”.

 
Obzirom da obrazovanje zauzima prioritetno mjesto u projektima “Tike”, agencija najviše sarađuje sa Ministarstvom prosvjete. Slobodan Filipović, sekretar Ministarstva, izrazio je nadu da će u narednom periodu veća pažnja biti usmjerena na škole u sjevernom dijelu Crne Gore.

 
Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, u kojoj se obrazuju ekonomski i turistički radnici, ugostitelji-kuvari i konobari, povodom otvaranja informatičkog kabineta priredila je kulturno-umjetnički program i koktel, na kojem su zvanice poslužene kulinarskim specijalitetima spravljenim od strane vrijednih učenika i profesora. Time su na pravi način pokazali što su naučili u školi i koliko su spremni za zanimanja za koja se obrazuju.