Društvo

MZ Bar 2: Devet godina čekaju kanalizaciju

by Dragan Stojanović (Dan) | 29:10:2015 | 11:13:30

Žitelji MZ Bar 2 već devet godina čekaju da Opština počne s izgradnjom kanalizacione mreže. Kako ističe predsjednik MZ Zoran Vojvodić, odluka o gradnji kanalizacije donijeta je još 2006. godine. Prema njegovim riječima, prioritet je i izgradnja putne infrastrukture, dok će izgradnjom trafostanice uskoro biti riješeno elektrosnabdijevanje ovog dijela opštine.

“Odluka o izgradnji kanalizacije na potezu od magistrale pa sve do podvolujičkog dijela, gdje je projektovan kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, za koji je izdvojeno 16 miliona eura, donijeta je još prije devet godina. Međutim, čitavo to vrijeme projekat je odlagan, iz više razloga, sudeći prema informacijama koje smo dobijali u odboru MZ. Naime, imao sam priliku da u Vodovodu vidim dokument u kojem piše da njemačka banka uslovljava davanje kredita učešćem Opštine sa oko 6,5 miliona eura. Naravno, za takav projekat mora se imati gotov novac da se uplati banci kako bi mogao da se podigne kredit i krene u posao. Tako da je čitavo vrijeme izgradnja kanalizacije bila utopijska priča i realno nije bilo ni očekivano da se krene u taj projekat” - kaže Vojvodić.

On naglašava da je izgradnja kanalizacione mreže prijeko potrebna ovoj mjesnoj zajednici. Na ovom području izgrađeno je na hiljade kuća čije septičke jame po svim osnovama ugrožavaju prostor.

“Da ne pričam o važnoj činjenici da se u podvolujskom dijelu nalaze najveći rezervoari pijaće vode, u dijelu Kapljeve, gdje bi se mogle crpiti ogromne količine čak i pijaće vode, i to vrlo kvalitetne. Sve je to ugroženo fekalijama, koje ometaju normalan život i prijete stanovnicima ovog kraja raznim zarazama i infekcijama. Recimo, na prostoru Čeluge, odmah pri magistrali, na placu od 1.100 kvadrata, a zna se da je za izgradnju stambenog objekta potrebno minimum 450 kvadrata, samo jedan objekat ima 450 kvadrata, a na ostalih 700 kvadrata izgrađeno je sedam kuća. Ne mogu da vjerujem da su oni imali gdje da nađu prostor i izgrade septičku jamu. Poseban problem je i to što je taj prostor dva metra iznad ceste, pa možete zamisliti kako fekalije prodiru i gdje idu. To je katastrofa! Pitanje kanalizacije se mora rešavati, jer ova MZ ima sve karakteristike urbanog naselja, i više pripada gradskom nego prigradskom dijelu” - istakao je Vojvodić.

On ističe kako u odboru MZ ne očekuju da će ovo pitanje brzo biti riješeno.

“Teško je povjerovati u izgradnju kanalizacione mreže, jer znamo kako Opština stoji finansijski, kakav je priliv novca i koliko ima naslijeđenog duga. Naravno da izgradnja kanalizacije zahtijeva i izgradnju primarne i sekundarne mreže. Njemci su znali situaciju na gerenu, koliko ovdje ima kuća i da nije problem vratiti kredit, ali je sve uzalud kad je u Opštini finansijska siguacija takva kakva jeste. Nijesam čak siguran ni da je sačinjen projekat, iako je odluka donesena 2006. godine”, kazao je Vojvodić.